EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL
Dmitrij Peskov

 Rusija je saopštila da ne može da garantuje da će američki vojni veterani, koji su zarobljeni kao borci na ukrajinskoj strani, izbeći osudu na smrtnu kaznu.

– Ne mogu ništa da garantujem. To zavisi od istrage – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za televiziju En-Bi-Si koji je emitovan u ponedeljak, prenosi TASS.

On je ovo naveo u odgovoru na pitanje da li može da garantuje da se američki ratni zarobljenici neće suočiti sa istom sudbinom kao Britanci Ejden Aslin i Šon Piner i marokanski državljanin Saudun Brahim, koji su ranije osuđeni na smrt od strane suda u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici.

– Američki građani zarobljeni tokom neprijateljstava u Ukrajini moraju da odgovaraju za svoja dela i na njih se ne primenjuju Ženevske konvencije – rekao je Peskov.

On je zarobljene Amerikance nazvao “plaćenicima koji su učestvovali u ilegalnim operacijama na teritoriji Ukrajine”, preneo je Interfaks.

Dejli telegraf je prošle nedelje izvestio da su dvojica američkih vojnih veterana iz Alabame, Endi Taj Nkog Huin i Aleksandar Druk, koji su otišli u Ukrajinu da se bore kao dobrovoljci, uhapšeni u blizini Harkova.

Američki Stejt department saopštio je 16. juna da je spreman da razgovara sa Rusijom u vezi sa američkim državljanima koji učestvuju u neprijateljstvima u Ukrajini.

Ponovo je snažno preporučio Amerikancima da ne idu u Ukrajinu, navodi TASS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here