Pesma za srce i dušu u Kičineru

0

 

Svečarski obred: Lomljenje slavskog kolača

Domaćin slave Sveti Roman Melod bio je istoimeni hor koji pod ovim imenom nastupa punih devet godina pod dirigentskom palicom profesorke muzike, Biljane Važić.

 

Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svete trojice služio je vladika Lukijan, episkop budimsko-temišvarski, uz sasluženje protojereja-stavrofora, Vase Pejovića, i jereja Milana Jovanovića.

 

Vladika Longin je uz pomoć domaćina slave obavio tradicionalno lomljenje slavskog kolača. Kum ovogodišnje slave bila je predsednica hora "Sveti Roman Melod", Tijana Mataruga sa suprugom Draganom, a naredne godine kum će biti Željana Vasić, aktivna članica hora, sa suprugom Ljubom.

 

 

Vladika Lukijan sa horovima iz Kičinera i Vindzora

Nakon slavskog ručka gostima se obratio vladika Lukijan, posebno ukazujući na veliki značaj očuvanja pravoslavne vere ovde, daleko od zavičaja, a onda je započeo pesmu posvećenu svetom Savi, koju su prihvatili svi u sali. Bila je to scena koja se retko viđa na ovim prostorima.

 

Stotinak ljubitelja srpske duhovne muzike prisustvovalo je u subotu uveče tradicionalnom oktobarskom koncertu koji organizuje hor "Sveti Roman Melod". Pored hora domaćina (dirigenti Biljana Važić i Sanja Branković), u programu su učestvovali i horovi "Sveti Sava" iz Misisage (dirigent Janez Govednik), "Stevan Mokranjac" iz Hamiltona (dirigent Desa Gušu-Stojanović) i "Gračanica" iz Vindzora (dirigent Anđela Stevanović).

 

Pobrali sve simpatije: Hor "Drugari" sa dirigentom Oljom Trninić
 

Duhovno blago

 

"Imali smo jedinstvenu priliku da čujemo horove koji su nam doneli i preneli naše neprocenjivo duhovno i narodno blago. Njihova pesma okrepila je srca i dušu. Nadamo se da će ovakvih koncerata biti više na dobrobit celokupne srpske zajednice", kaže Ljiljana Branković.

"Divno provedeno veče uz duhovnu muziku horova iz Ontarija. Posebno su me oduševili mali pevači, Dečiji hor "Drugari". Perfektno su se uklopili u sav večerašnji ambijent", kaže Saša Trninić.

 

 

 

 

 

 

 

 

Koncert je počeo izvođenjem kanadske i srpske himne, uz učešće svih horova, a završio se spektakularno – iz jednog kraja sale čuvenu duhovnu pesmu "Na mnogaja ljeta" počeo je hor iz Kičinera, a onda su je zdušno prihvatili ostali horovi i mnogi posetioci. Bila je to zaista scena i za oko i za dušu.

 

Događaj koji će se pamtiti: koncert u Kičineru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U toku koncerta horovi su pevali poznate pesme: "Tebe pojem", "Hvalite", "Marijo slavna", "Hristos vaskrse", "Svilen konac", "Srpkinja" i druge, a publiku su posebno oduševili članovi najmlađeg hora "Drugari", pod dirigentskom palicom Olje Trninić, pesmama "Majka je majka" i "U svetu postoji jedno carstvo". Bilo je ovo zaista veče koje će svima ostati dugo u pamćenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here