Pesnici ispod duge

0

Amanet mladim generacijama: Učesnici i gosti književne večeri
 

Ovoga puta nekoliko autora iz Beča, koji su zastupljeni u zborniku poezije i proze "Ispod duge", između ostalih, Velibor Antanasijević, Mirjana Magura, Nevena Džaja, Dragana Pavlićević Tomić i Svetlana Matić prisutnima su predstavili svoje, ali i pesme drugih pesnika.

Kroz veče je vodila profesorka Svetlana Matić, koja je istakla da je u prethodnih godinu dana intenziviran rad i druženje bečkih pesnika, koji svojom kreativnošću žele da pokažu da poezija i kultura spajaju ljude i ne poznaju granice.

– Mislim da je i ovaj zbornik trag koji ostavljamo iza sebe u amanet mladim generacijama koje treba da poznaju svoje korene, ne zaborave maternji jezik i neguju književnost. To je naša misija, a ovakvi susreti su mali doprinos u ostvarenju tog cilja – naglasila je Matićeva.

U zborniku je zastupljeno 85 autora iz matice i rasejanja.

Svoje pesme su prisutnima recitovali i bečki pesnici: Mika Vladisavljević, Slavica Klajn, Milinko Ametović Beganović i Danica Marinković.

Specijalni gost bio je književnik Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, koji je došao iz Novog Miloševa i predstavio rad te značajne kulturne institucije.

 

Nagrađeni "Dečji biseri"

Radovan Vlahović je napomenuo da je Svetlana Matić među dobitnicima prestižne nagrade "Plaketa Sime Cucić" za stvaralaštvo u dijaspori, a povodom njene objavljene knjige "Dečji biseri".
Ovu nagradu tradicionalno Banatski kulturni centar dodeljuje svake godine poslenicima kulture i istaknutim pojedincima u oblasti književnog stvaralaštva.

 

Matićeva sa nagradom

Vlahović je došao u Beč i da, između ostalog, podrži otvaranje Centra za umetnost i umetnička i kulturna istraživanja "Branko Andrić", koji nosi ime po čuvenom neoavangardnom umetniku iz Novog Sada. On je prisutne podsetio da je Branko Andrić Andrla bio pisac, slikar, muzičar i jedan od prvih interdisciplinarnih umetnika još u sedamdesetim godinama prošlog veka. Studirao je političke nauke, a 1972. se doselio u Beč, gde je kao stvaralac, takođe, bio veoma zapažen.

Sin Branka Andrle, Branko Andrić mlađi, umetnik i doktorant na Akademiji lepih umetnosti u Beču i direktor centra, napomenuo je da će se centar baviti umetničkim i naučnim istraživanjima i promocijama umetnika, muzičara i pisaca.

Svetlana Matić je prisutne pozvala da u nedelju 7. septembra u 16 časova dođu u književni kafe Tuti-Fruti na promociju knjige "Vasionska žena", autorke Milene Savić Mikaleto, koja se iz Frankfurta preselila u Beč.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here