Pet Meteni u Beogradu u junu

0

Pet Meteni upravo kreće na svetsku turneju radi promocije albuma ,"Orchestrion", objavljenog ove nedelje, koji je dobio izuzetno dobre kritike u renomiranim muzičkim magazinima.

 

"Orchestrion" sadrži orkestarsku muziku stvorenu upotrebom akustičnih i akustično-električnih instrumenata kojima se upravlja na razne načine uz pomoć kalema i pneumatike.

 

Meteni je rođen 1954. godine u američkoj državi Misuri, a tokom kraćeg perioda studiranja u Majamiju, svojim umećem sviranja gitare toliko je zasenio jednog od svojih profesora, Čaka Lorea, da je ovaj napustio muziku i otišao da radi na televiziji.

 

Samo dve godine kasnije, 1974, vrhunski talentovani Meteni je počeo da predaje na Univerzitetu Berkli, a u to vreme je snimio i ploču "Jaco" sa Jaco Pastoriusom i Polom Blejem.

 

Prvi solo album "Bright Size Life" snimio je 1976. godine, a godinu dana kasnije osnovao je, sa pijanistom Lajl Mejsom, grupu Pet Meteni Grup, sa kojom se i proslavio i sa kojom dolazi u Beograd.

 

Široj publici Meteni je poznat po filmskoj muzici za film ,"The Falcon And The Snowman" (1985), na kojoj se nalazi i njegov duet sa Dejvid Bouviem "This Is Not America".

 

Pet Meteni je, osim sa ovim albumom i singlom, najviše komercijalnog uspeha imao sa studijskim ostvarenjem "Offramp" (1982) i koncertnim albumom "Travels" (1983).

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here