pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako je većina voća niske kalorijske vrednosti, nije svaka vrsta prijatelj dobre linije. Neke vrste voća sadrže veći nivo šećera pa nisu pogodne za dijetu. 

Ovih 5 voćki pomoći će vam da smršate ako ih uključite u svakodnevnu prehranu. Ne samo što će vam pomoći da smršate, takođe će vam pomoći da se osećate zdravije, osvežite organizam, popravite metabolizam i pročistite creva.
U nastavku vam donosimo 5 vrsta voća uz koje ćete gubiti kilograme.

Jabuke i kruške

Jabuke su odličan saveznik u postizanju savršenog zdravlja. Poboljšavaju rad metabolizma, pomažu pri mršavljenju i daju miran san.
Za razliku od jabuka, kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana koja lekovito deluju najpre na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sistema.
Zanimljiv je podatak da kruške sadrže više pektina od jabuka. Dijetalna vlakna u sinergičnom delovanju s mineralom bakrom podstiču delovanje debelog creva i tako sprečavaju konstipaciju, štiteći zdravlje debelog creva i redukujući rizik od pojave raka.

Bobičasto voće

Najpoznatiji predstavnici bobičastog voća na našem području su borovnice, brusnice, jagode, kupine, maline i ribizle. Upravo bobičasto voće, jedan je od neprocenjivih darova prirode, jer obiluje vrlo važnim nutrijentima neophodnim za zdravlje čoveka.

Grejpfrut

Grejpfrut je pun vlakana zbog čega vas duže drži sitima i smanjuje mogućnost nepotrebnog grickanja. Pola grejpa sadrži samo pedesetak kalorija i dva grama vlakana.
Pojedete li jednom dnevno polovinu grejpfruta, dokazano je da ćete brže gubiti kilograme, naročito ako se njime počastite za doručak. Želite li da vam grejp još više pomogne u mršavljenju, mirišite ga pre nego što ga pojedete!
Naime, njegov miris smanjuje apetit, a veruje se da je za to zaslužno ulje grejpa čiji miris deluje na enzime jetre smanjujući tako želju za hranom.

Kivi

S obzirom na to što sadrži dosta vode i što nema veliku energetsku vrednost, kivi je idealan za mršavljenje i za izbacivanje tečnosti iz organizma.
Kivi je bitan diuretik, tako da je sastavni deo ishrane osoba koje imaju problema sa zatvorom ili viškom kilograma.

Lubenica

Lubenica, zbog velike količine vode koju sadrži, može lako da vas zasiti. Osim toga, lubenica je odličan diuretik. Više od 90% njenog sastava je voda i sadrži samo 20 kalorija na 100 g.
Bogata je vitaminom C, kompleksom vitamina B, kalijumom i likopenom, pigmentom koji pomaže u prevenciji raka.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime