Pixabay

Domaćice sa naših prostora u kuhinji često koriste orahe kako bi kolačima i tortama dale posebnu notu ukusa. Međutim, mnogi zaboravljaju koliko je ovaj plod zapravo zdrav.

Iako se za sve orašaste plodove smatra da su izuzetno zdravi kad se konzumiraju u umerenim količinama, orasi se, ipak, zbog sastava i kombinacije masnih kiselina smatraju posebno zdravim.

Oni su bolji od većine drugih orašastih plodova, čak i od badema, jer imaju veliku količinu polinezasićenih masti, vitamina i minerala kao što su kalijum, gvožđe, cink i magnezijum.

S obzirom na to koliko su zdravi, mi smo za vas izdvojili top pet benefita oraha.

1. Čuvaju zdravlje mozga

Postoji više studija koje dokazuju da je orah odličan za funkciju mozga. Hranljive materije koje se nalaze u orašastim plodovima mogu da igraju važnu ulogu u sprečavanju oksidativnog oštećenja i upale u mozgu.

Neka istraživanja rađena kroz posmatranje odraslih ukazala su na ulogu oraha u poboljšanju funkcionisanja njihovog mozga, uključujući bolje pamćenje, brzinu obrade podataka i ukupnu mentalnu fleksibilnost.

Uprkos svim ovim afirmacijama, potrebno je još više studija o prednostima oraha na ljudski mozak.

2. Odlični su za bolje varenje

Orasi su bogati vlaknima. Zbog toga pomažu u čišćenju creva i pomažu u detoksikaciji tela. Nezdrava mikrobiota može dovesti do upale u crevima, što može povećati rizik od gojaznosti, raka i drugih hroničnih bolesti, a orasi su dobar način da se to spreči.

3. Podstiču zdravlje kostiju

Orasi pomažu kod povećane apsorpcije kalcijuma u ​​​​organizmu. Takođe smanjuju izlučivanje kalcijuma tokom metaboličkih procesa.

4. Čuvaju srce

Orasi obiluju mononezasićenim masnim kiselinama poput alfa-linolenske kiseline i linolenske kiseline. Oni podstiču zdravo snabdevanje lipidima. Loš holesterol se snižava i povećava nivo dobrog holesterola. Takođe su korisni u smanjenju visokog krvnog pritiska.

5. Oporavljaju kožu 

Najviše štete organizmu nanose slobodni radikali. Oni su takođe odgovorni za stvaranje bora na koži i zbog njih nam je koža, ukoliko ne vodimo računa, suva. Orasi pomažu u borbi protiv ovih slobodnih radikala, piše “Pharmeasy“.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here