pixabay.com

Pijenje puno vode je od suštinskog značaja za vaše zdravlje te pomaže vašim organima da obavljaju svoje vitalne funkcije, reguliše telesnu temperaturu itd.

Nedavne ankete pokazuju da 75 odsto Amerikanaca pati od hronične dehidratacije, a za mnoge problem ostaje neotkriven dok se ne pojave komplikacije. Međutim, postoji nekoliko znakova i simptoma koji vas mogu upozoriti na problem.

Imate redovne glavobolje

Doktorka kaže da ako imate česte glavobolje, to može da bude još jedna crvena zastavica da ne pijete dovoljno vode.

– Glavobolje su vrlo čest rani znak dehidratacije – kaže ona, dodajući da su najčešće kod žena.

– Kada telo izgubi vodu, gubi vodu i iz mozga, što uzrokuje da se privremeno smanji zbog gubitka tečnosti. To uzrokuje bol jer se nervni završeci rastežu od rezultirajućeg skupljanja – kaže ona.

Umorni ste ili vam je poremećeno raspoloženje

Lako je prevideti neke od ranih znakova dehidratacije ili ih pripisati stresu svakodnevnog života. Konkretno, osećaj umora uobičajan signal da vam nivoi hidratacije opadaju.

Doktorika dodaje da, iako kod svakoga može da se pojavi ovaj skup simptoma, „čini se da je veći kod žena nego kod muškaraca“. Ona pripisuje disparitet hormonskim razlikama i sastavu tela.

– Žene imaju tendenciju da imaju manji procenat vode za svoju telesnu težinu u odnosu na muškarce, što u suštini znači da žene moraju da izgube manje vode pre nego što što se simptomi pojave – navodi.

Ona kaže da to znači da žene mogu da osete uticaj nepijenja dovoljno vode pre muškaraca.

Ako primetite osećaj umora, prvo što bi trebalo da uradite je da popijete čašu vode.

Kada vam nedostaje tečnosti, vaše telo se može osećati umorno i slabije nego inače. Konzumiranje dovoljne količine tečnosti u pićima i hrani ispunjenoj vodom (kao što su voće, povrće i supa) pomoći će vam da nadoknadite vodu koju vaše telo gubi tokom dana i može vam pomoći da održite energiju.

Često osećate vrtoglavicu

Još jedan glavni znak hronične dehidracije je osećaj vrtoglavice, kaže Vernon Viliams, sportski neurolog i osnivački direktor Centra za sportsku neurologiju i medicinu bola na Cedars-Sinai Kerlan-Jobe institutu u Los Anđelesu.

„Prisetite se trenutka u svom životu kada ste se osećali dehidrirano. Koji je bio prvi znak ili simptom koji se pojavio? Osim osećaja žeđi, verovatno ste prvo primetili početni simptom povezan s glavom“, navodi.

Viliams objašnjava zašto se javlja taj osećaj: bez adekvatne tečnosti, volumen krvi se smanjuje, što zauzvrat snižava krvni pritisak i sprečava mozak da dobije dovoljno krvi. To na kraju rezultira onim omamljenim, dezorijentirajućim osećajem koji mnogi ljudi doživljavaju.

Promene u pamćenju ili kognitivnim funkcijama

Takođe možete primetiti promene u svom pamćenju ili kognitivnim funkcijama – iako je ponekad te promjene teško otkriti, kaže Viliams.

– Čak i mali procenat smanjenja hidratacije mozga može rezultirati mnogo značajnijim procentom smanjenja kognicije. Razmislite o ovome: samo dva posto smanjenja hidratacije mozga može dovesti do kratkoročnog gubitka pamćenja. Dugotrajna dehidratacija može izazvati skupljanje moždanih ćelija. Vremenom, smanjenje moždanih ćelija može ubrzati proces starenja mozga i dovesti do degenerativnih kognitivnih stanja kao što su Alchajmerova bolest i demencija – naglašava on.

Vaš urin je tamnožute boje

Boja vašeg urina može vam mnogo reći o vašem nivou hidratacije.

– Što je urin tamniji, to je koncentrisaniji – objašnjava ona, napominjući da su tamnožuti ili smeđi urin znakovi teške dehidratacije.

Tamna mokraća je rezultat pokušaja vašeg tela da sačuva gubitak vode izvlačeći vodu kroz vaše bubrege. Redovno izlučivanje urina dobar je pokazatelj dobro hidriranog tela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here