Petrovdan u znaku zlatnog jubileja

0

Ove godine proslava Petrovdana i zlatnog jubileja crkve u Sadburiju počela je liturgijom koju je uz prisustvo velikog broja vernika služio jerej Jovan Marjanac, sveštenik u ovoj crkvi. Pojali su sami vernici, pod vođstvom prote Mihajla Dodera iz Misisage, koji je dugo služio u ovoj crkvi u vreme, po sve Srbe, nesrećnog crkvenog raskola.

 

Zajedno Grci, Srbi i Ukrajinci

Zanimljivo je da su pored vernika iz srpske zajednice, svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali i vernici parohije Sveti Nikola , koja je pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije, kao i parohije Sveti Vladimir, Ukrajinske pravoslavne crkve. Njihovi hramovi su tog dana u Sadburiju bili zatvoreni kako bi što više njihovih vernika uveličalo veliki jubilej srpske crkve. Liturgija je služena na srpskom, crkvenoslovenskom, ukrajinskom, grčkom i engleskom jeziku.

Nakon liturgije u porti crkve Sveti Petar i Pavle više od 400 vernika do kasno u noć uživalo je u dobroj muzici koju je izvodio orkestar Prijatelji, uz dobro iće i piće, uz srpsku šljivovicu, koja se u ovakvim prilikama podrazumeva.

Centralni deo proslave velikog jubileja u srpskoj zajednici u Sadburiju dogodio se u nedelju, dan po Petrovdanu. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika Georgije, episkop Eparhije kanadske SPC, uz sasluženje protojereja stavrofora Mihajla Dodera, jereja Jovana Marjanca i protođakona Stefana Ikonomovskog. Pojao je hor "Stevan Mokranjac" iz Crkve Sveti Nikola iz Hamiltona (Barton St).

Nakon liturgije, po prvi puta u Sadburiju, usledila je slavska litija ulicama grada. Časni krst predvodio je niz crkvenih i nacionalnih barjaka. Sve učesnike litije blagosiljao je vladika Georgije, kao i sve one koji su izašli na svoje verande da pozdrave srpske vernike.

Litiji se pridružio i rimokatolički biskup Žan-Lui Pluf, dugogodišnji član katoličke delegacije koja vodi dijalog sa pravoslavnim crkvama u Kanadi, kao i više klirika drugih hrišćanskih zajednica u Sadburiju.

 

Srpska zastava i Povelja grada

Praktično, slavlje povodom pedesetogodišnjice srpske crkve u Sadburiju počelo je u petak, dan pre Petrovdana, u Gradskoj skupštini. Gradonačelnica Sadburija Merien Matičuk, u prisustvu svih članova gradske vlade, dodelila je CŠO Sveti Petar i Pavle Povelju grada, u znak zahvalnosti za sve što su su Srbi uradili za proteklih pet decenija. U ime CŠO na ovom velikom priznanju zahvalio se otac Jovan. Nakon službene ceremonije na glavnom trgu ispred Gradske skupštine podignuta je srpska trobojka, a ovaj vikend je proglašen Vikendom zahvalnosti srpskoj pravoslavnoj parohiji Sadburija. Srpska zastava vijorila se puna četiri dana na glavnom trgu Sadburija, grada koji ima više od 150.000 stanovnika.

Proslava pedesetogodišnjice srpske crkve i krsne slave Petrovdan završena je svečanim ručkom uz prisustvo više od 300 gostiju. Kumovi ovogodišnje slave bili su Miroljub Petrović i Žarko Šaković, a ovu časnu dužnost naredne godine obaviće Dobrivoje Janićijević.

 

Srbi u Sadburiju već 100 godina

Crkveno-školska opština Sveti Petar i Pavle u Sadburiju formirana je zvanično 1964. godine. Tačno na Petrovdan, pre 50godina, počivši vladika Dionisije osveštao je Hram Sveti Petar i Pavle u Sadburiju.
Jerej Jovan Marjanac postavljen je za sveštenika u ovoj crkvi januara ove godine. Završio je magistarske studije teologije u Duhovnoj akademiji u Moskvi, a prethodno je završio teologiju na Ruskom fakultetu pri najvećem ruskom zagraničnom manastiru u Džordanvilu, u američkoj državi Njujork. U Torontu je završio Fakltet političkih nauka.
– Srbi su u Sadburiju prisutni oko 100 godina, a radili su u ovdašnjim rudnicima – kaže otac Jovan. – Kad su rudnici radili punom parom, ovde je živelo više od 500 srpskih porodica. Sada nas je svega 30, ali smo veoma povezani i dobro funkcionišemo.

 

Zaslužena priznanja

Vladika Georgije nagradio je arhijerejskim gramatama četiri osnivača parohije u Sadburiju. Ovo visoko priznanje dobili su Petar Šehovac, Dušan Šaković, Jovan Zirojević i, najmlađi među njima, devedesetogodišnji Milan Vujović. Za svoju odanost Srpskoj pravoslavnoj crkvi devedesečetvorogodišnji Milan Bilbija, nagrađen je Stegom SPC.
U subotu, nakon liturgije, jerej Jovan Marjanac za revnost prema crkvi i srpstvu, dodelio je gramate zaslužnim parohijanima Milijani Bešević, Dobrivoju Janićijeviću i Jovanu Vakareskovu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here