Pixabay
Foto: Ilustracija

Savezna vlada je spremna da izdvoji nova finansijska sredstva za uspostavljanje Nacionalnog registra vatrenog oružja, nove baze podataka širom zemlje, koja je osmišljena da ojača bezbednost zajednice, nakon tragične pucnjave u Viembili 2022.

U predstojećem saveznom budžetu, koji je zakazan za 14. maj, biće alocirano 161,3 miliona dolara tokom četiri godine za uspostavljanje registra, uz nadogradnju državnih i teritorijalnih sistema za upravljanje vatrenim oružjem kako bi bili u skladu sa novom bazom podataka Komonvelta.

Podrazumeva se da bi Južnoj Australiji, Tasmaniji, Severnoj teritoriji i ACT-u bilo potrebno čak 30 miliona dolara za povezivanje sa novom federalnom bazom podataka.

Trojica hrišćanskih ekstremista, Geret, Natanjel i Stejsi Trejn su 2022, ubili policajce Rejčel Mekrou i Metju Arnolda i komšiju Alana Dara na udaljenom imanju 300 km zapadno od Brizbejna. Jedan od počinilaca bio je posednik vatrenog oružja.

Registar će omogućiti zakonskim organima da procene rizike od vatrenog oružja tako što će policajcima na prvoj liniji širom zemlje pružiti informacije o vatrenom oružju i vlasnicima u skoro realnom vremenu.

Informacije o vatrenom oružju će, takođe, biti povezane sa drugim relevantnim policijskim i vladinim informacijama, uključujući podatke iz Nacionalnog obaveštajnog sistema za kriminal.

– Kada se uspostavi, policija će znati gde se nalazi vatreno oružje, ko ga poseduje i koji drugi rizici za zajednicu i policiju mogu da postoje – rečeno je u saopštenju državnog tužioca Marka Drajfusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here