Pevalo se kao u Srbiji

0

Pored domaćina, dveju grupa ansambla "Dušan Silni" iz Hokston Parka koje vode Rajka Čelić i doajen Milivoje Stojanović, nastupili su i celokupan ansambl "Srbija" iz CŠO "Sveti Jovan Krstitelj" iz Vulongonga koje uči koreograf Đorđe Nikolić, zatim, tri grupe ansambla "Ravna gora" sa koreografom Goranom Nikolićem iz Srpskog centra Bonirig, kao i ansambl "Gavrilo Princip" iz Srpske narodne odbrane, pod koreografijom Aleksandra Popovića.
 

Posebno impresivna bila je brojnost grupe koja je prevalila najduži put da bi nastupila u Hokston Parku. Reč je o mladima iz Vulongonga. Njih čak 59 došlo je autobusom u Sidnej. Nastupali su po uzrastima, da bi se u završnici Festivala na sceni pojavili svi zajedno.

 

Njihov koreograf Đorđe Nikolić, doajen koji se sam učio na beogradskoj sceni, vidljivo nastoji da njegova škola ovdašnjoj deci pruži ne samo zadovoljstvo narodne igre, već da, posebno najmlađim, usadi tradicionalne dečje pesmice i igre kojima se u Srbiji najmlađi igraju na ulici ili u dvorištu.

 

Tako njegovi mladi plešu uz pesmice detinjstva kao što su "Taši, taši tanana" i druge. Njegova najstarija devojačka grupa priredi na kraju i malo iznenađenje, one igraju mušku igru, obučene, naravno, u muška odela, da bi, po završetku, skinule šubare i pokazale publici ko su.
 

Šubara na žegi

Mladim igračima treba odati posebno priznanje ne samo na trudu i znanju, već i na naporu. Igrali su po veoma toplom vremenu i pod "punom spremom", uključujući i velike vlaške šubare.

Još jedan iz beogradske škole, Goran Nikolić, ima sličan pristup "svojoj" deci. I ona počinju onako kako se igralo svako dete na prostorima odakle potičemo.
 

Jedan od ansambala koji je doživeo aplauze i čak ovacije, bila je starija grupa "Gavrila Principa" iz Srpske narodne odbrane. Pod vođstvom Aleksandra Popovića, mladi koji igraju folklor pri ovoj organizaciji pokazuju vidan napredak. Ove nedelje u Hokston Parku za njih su gromoglasno navijali ne samo gledaoci, već i njihove kolege iz drugih grupa, posebno iz Boniriga.
 

Među posetiocima u nedelju našli smo i Milku, Stojku i Vasilija Šuvaila, kao i Vesnu i Anku Pozder, Branku, Radomira i Stefana Radmanovića. Prijatno popodne proveli su ovde i Radovan Zlatojević, Nada Đurić, Jasna Bjedov, Radojka i Bojana Omčikus i Milijana Kalanj. Bio je prisutan i generalni konzul Republike Srbije Aleksandar Besarabić, sa suprugom. Program je vodio Marko Mitrović.

"Ravna gora" odlazi za Srbiju

Najstarija grupa igračkog ansambla "Ravna gora" iz Boniriga ove godine putovaće u Srbiju. Koreograf Goran Nikolić kaže da sada obavljaju poslednje pripreme za put i pripremaju završni koncert pred odlazak. Zahvaljujući dobroj ideji da se Goranu ponudi da radi ovde, momci i devojke iz Boniriga već niz godina su u vrhu folklorne srpske scene Australije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here