pixabay.com
Ilustracija

Verovatno ste čuli za neka blagotvorna dejstva sode bikrbone, a nauka je potvrdila da može da pomogne ili spreči i opasne bolesti.

Istraživanja dokazuju da ako pijete sodu bikarbonu, možete da olakšate tegobe i ublažite reumatoidni artritis. Dokazano je da soda bikarbona pozitivno utiče na smanjenje upala kod zglobova. Pacijenti koji su pili sodu bikarbonu sa vodom nakon samo 2 nedelje imali su manje ćelija imunog sistema koje podstiču upalu, a više onih koje je umiruju.

Prema dokazima istraživanja, ovakvi procesi, odnosno prelazak iz upalnog u protivupalno stanje uz pomoć sode bikarbone, primećen je i u bubrezima, krvi i slezini. Dokazano je i da je vid terapije sa sodom bikarbonom potpuno bezbedan.

Takođe, u ranijim istraživanjima je dokazano da soda bikarbona utiče na smanjenje kiseline u želucu i tako ublažava različite stomačne tegobe.

Soda bikarbona ima i blagotvorno dejstvo kod pacijenata kojima je uvećana slezina i utiče na smanjenje upale u mnogim organima.

Ako se odlučite da probate terapiju sa sodom bikarbonom, onda svakog dana razmutite pola kašičice sode u čaši vode, odnosno 3 g sode na 2 dl vode.

Evo za šta sve možete da koristite sodu bikarbonu:

– Ubodi komaraca mogu biti veoma neprijatni, međutim rešićete se bola, ako na ranu nanesete pastu koju ste napravili od vode i sode bikarbone.
– Soda bikarbona je dobra i za lečenje opekotina– stavite malo sode na vlažnu krpu te prinesite na opekotinu.

– Pomoći će vam i da se rešite neprijatnog mirisaiz obuće: dovoljno je da je samo pospete po obući.

– Da biste dobili svež dah, isperite grlo sa pola čaše vode i prstohvatom soda bikarbone.

– Takođe, korisna je protiv jakog i neprijatnog mirisa znoja. Natopite gazu sa vodom i sodom bikarbonom i stavljajte neko vreme ispod pazuha. Neprijatni mirisi će nestati.

– Koristi se i u borbi protiv čuvene gljivice candide albicans (kandida) i u zavisnosti gde se nalazi sa rastvorom vode i sode bikarbone treba se ispirati ili piti je. Obični lekovi protiv gljivica ne funkcionišu, jer candida brzo mutira, da bi se odbranila, čak i počinje da se hrani lekom, koji je bio namenjen da je ubije. Za razliku od drugih lekova, candida se ne može prilagoditi sodi bikarboni. Drevni Egipćani takođe su znali za delovanje anti gljivičnih lekova, a u Indijskoj literaturi za lečenje raka preporučuju se lekovi sa snažnim baznim svojstvima, poput sode bikarbone.

– Svakodnevno preventivno (i terapijsko) konzumiranje sode bikarbone predstavlja neprocenjiv doprinos zaodržavanje celokupne vitalnosti organizma i dobrog zdravlja.

Soda bikarbona u službi lepote:

– Utrljajte na lice smesu od sode bikarbone i vode, u razmeri 3:1, laganim kružnim pokretima. Na taj način ćeteuraditi blag i efikasan piling lica. Takođe, soda bikarbona vam može pomoći i da se rešite bubuljica: napravite pastu od nje i sveže isceđenog limunovog soka, te je periodično nanosite na bubuljicu.

– Napravite vlastiti šampon za dubinsko pranje dodavanjem četvrtine sode bikarbone u šampon (potrebno je da sodu bikarbonu dodate u prozirni, a ne kremasti šampon). To će vam pomoći da uklonite ostatke proizvoda za negu kose i njihovo nakupljanje na kosi. Nemate vremena za pranje kose? Koristite sodu bikarbonu kao suvi šampon da upije ulje i da ne morate izlagati kosu fenu još jedan dan. Jednostavno pospite sodu bikarbonu pokorenu kose i nakon toga počešljajte kosu prstima.

– Da biste ublažili opekotine od sunca, natopite peškir rastvorom od 250 ml vode i četiri kašike sode bikarbone. Dobijeni rastvor će pomoći da se “izvuče” vrelina iz opekotina.

– Ona vam može pomoći i da imate mekšu kožu. Jednostavno je dodajte u toplu kupku i to je to. Pored toga, kada radite kućni pedikir, dodajte tri kašike sode bikarbone u toplu vodu i vaša stopala će vam biti veoma zahvalna.

Primena sode bikarbone u kuhinji i kući

– Možete je koristiti za začepljene odvode. Naspite 100 grama sode u odvod, a zatim prelijte sa najmanje pola litre vrele vode. Za još bolji efekt, koristite sodu i alkoholno sirće.

– Može se koristiti i umesto omekšivača za rublje.

– Soda bikarbona će ublažiti neugodni miris kante za smeće. Naspite sodu u kantu i ubacite novu kesu za smeće.

– Frižider ili zamrzivač čistite vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Nakon toga isperite čistom vodom. Ona će, takođe, upiti i mirise iz vašeg frižidera. Naspite je u posudu i ubacite u frižider te je promešajte s vremena na vreme. Menjajte je svaka dva meseca.

– Možete je koristiti za čišćenje kade, lavaboa i WC šolje.

– Poznato je koliko je dobra umesto praška za pecivo, čak poželjnija.

– Čak je dobra i za pranje posuđa. Dodajte malu količinu vodi za pranje, a od nje nećete imati alergijsku reakciju kao što se zna desiti sa pojedinim deterdžentima. Plastične posude u kojima čuvate hranu, najlakše ćete očistiti sodom bikarbonom. Isto tako, njom možete očistiti i sve šerpe, tiganje i tepsije.

– Čišćenje rerne ne mora biti noćna mora! Naspite sodu i malo vode te ostavite da odstoji preko noći. Ovo će vam pomoći da je sledeće jutro lakše očistite.

2 COMMENTS

  1. Soda bikarbona podize pritisak! Ljudi koji vec imaju povisen pritisak ne smeju ni da pomisle da piji sodu bikarbonu.

  2. Treba paziti sa upotrebom jer se može desiti da potisne lučenje želudačne kiseline, a to je mnogo opasnije stanje nego pojačano lučenje!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here