Ranko Stojić, bivši golman reprezentacije Jugoslavije, govorio je o novom početku “Orlova” pod Draganom Stojkovićem Piksijem.

Gostujući na TV B92, nekoliko sati pre utakmice Srbije i Republike Irske na početku kvalifikacija za Mundijal u Kataru, Stojić je pričao o aktuelnom trenutku u državnom timu.

Počeo je od prethodnog selektora Ljubiše Tumbakovića, pod čijim vođstvom “Orlovi” nisu otišli na EURO zbog poraza od Škotske na penale u baražu.

– Čitao sam puno intervjuaa, a retko ko je pomenuo Ljubišu Tumbakovića, bar u dve rečenice. On je dobar stručnjak i čovek, ne smemo da zaboravimo da je imao uspeha u prošlosti. Bilo je dobrih utakmica, odličnih protiv Rusije i Turske, ali smo se loše pripremili za Škote. Bila je polueuforija, nedostajalo je svežine, inspiracije psihološke i možemo da kažemo da smo ih potcenili – krenuo je Stojić, poznati fudbalski menadžer.

Posebno je apostrofirao penale.

– Čujem da se govori, čak i od igrača, da su penali sreća. Nisu, već stvar vežbanja. Da smo mogli da predvidimo, ali očigledno nismo bili spremni i omanuli smo na tom polju”.
Posle Tumbakovića palicu je preuzela živa legenda srpskog fudbala – Dragan Stojković Piksi.

– Sjajna stvar je Piksijev dolazak. Mnogo puta sam isticao koliko je njegovo iskustvo rada bitno, Kina i Japan ne smeju da se potcene, radio je sa ozbiljnim igračima i nadmetao sa odličnim trenerima, a iznad svega ima inteligenciju. Već kroz medije je slao poruku javnosti, ujedno i igračima, da je tim najvažniji. Čak je bio i drastičan, da će timski duh da se ističe. Ubeđen sam da ćemo ga videti večeras.

Stojić je ispričao i jedno zapažanje koje je imao u vezi Piksija.

– Primetio sam dok je bio predsednik Crvene zvezde, u momentu kada je otišao Dušan Bajević, Zvezda je osvojila ‘duplu krunu’ sa Đurovskim, a Piksi je bio ivolviran u vođenje tima zajedno s njim. Tada sam pričao da će mu to prijati, ima harizmu… Pa pogledajte Ševčenka, vrlo je sličan profil i sada postiže odlične rezultate sa Ukrajinom.

Kakav je stil i sistem da neguje bivši naš kapiten i jedan od najboljih igrača u istoriji sa ovih prostora?

– Sistem koji najavljuje je vrlo fleksibilan, sa trojicom štopera. Pre sedam ili osam godina holandski treneri su govorili da je to perspektiva fudbala. Ubeđen sam u isto. Velika prednost je što imamo Tadića i Milinković-Savića, gde će sa Maksimovićem i Gudeljom da traži kontrolu igre. To je moderan fudbal i očekujem u ovom sistemu posed lopte 60:40.

Irci dolaze oslabljeni u Beograd.

– Irska je malo bolji tim iz Čempionšipa, odakle i crpe igrače. Osrednja su reprezentacija, ali ne loša – završio je bivši prvi čovek Rada i golman reprezentacije Jugoslavije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here