Piloti se bune protiv novih pravila

0

Tokom protesta, prolaznicima su delili letke – lažne avionske karte – sa upozorenjem da će, ako zakonodavci ne saslušaju stručnjake, piloti "mrtvi umorni" sedeti za komandama aviona.

 

Piloti tvrde da su novi propisi, koji treba da stupe na snagu 2012. godine, opasni i da ugrožavaju živote putnika.

 

Oni navode da je nadležna Evropska agencija za bezbednost avio saobraćaja (EABA) ignorisala ekspertski izveštaj koji je sama naručila. Sekretar udruženja britanskih pilota Džim Mekoslan o tome kaže:

 

"Neka od novih pravila su, na primer, da dnevna smena može da traje 14 sati – dok naučnici kažu da je maksimum 13 sati. Zatim, noćna smena može da traje 11 sati i 45 minuta – naučnici pak kažu da ne bi sme da bude duža od 10 sati. Prema novim propisima, radno vreme pilota je 180 sati tokom dvadeset jednog radnog dana; naučnici, pak, kažu da je maksimalno bezbedno radno vreme pilota svega 100 sati u 14 dana. Prema tome, ovde nije reč o običnom sindikalnom sporu – svetski priznati stručnjaci kažu da su novi propisi nisu bezbedni", navodi Mekoslan za BBC.

 

Umor pilota jedan od uzroka nesreća

Procenjuje se da je umor pilota faktor u najmanje deset odsto avionskih nesreća na svetu.

Poslednja takva, po oceni inspektora, i to sa smrtnim posledicama, dogodila se u februaru na severoistoku Amerike, kada se let 3407 srušio na jedno selo nadomak Bafala. Poginulo je svih 50 putnika i članova posade, kao i jedna osoba na zemlji.

Piloti upozoravaju da je, kako kažu, "brutalna konkurencija" između avio kompanija povećala pritisak na posade i pilote da rade duže.

 

Posebno su zamorne evropske rute, na kojima se od pilota poneki put zahteva da napravi i nekoliko poletanja i sletanja u istoj smeni. Džim Mekoslan o tome kaže:

"Utvrđeno je da je pažnja osobe koja je umorna 80% manja nego u redovnim okolnostima. Tada se prave greške i loše procene situacije; refleksi su sporiji.

Američka NASA, na primer, procenjuje je čak 20% avio-nesreća posledica zamora pilota", kaže on.

 

Odluka tek krajem 2010?

Trenutno, zemlje članice Evropske unije same određuju propise o maksimalnom trajanju smene u pilotskoj kabini; u Britaniji je to 55 sati nedeljno.

Međutim, 2012. godine na snagu treba da stupe panevropski propisi prema kojima bi piloti mogli da lete i do 60 sati nedeljno, pa i sami putnici postaju zabrinuti.

Avio saobraćaj važi za najbezbedniji oblik prevoza, a evropska agencija za bezbednost u toj oblasti EABA saopštila je da konačnu odluku o maksimalnom broju sati koji pilotu smeju bezbedno da provedu za komandama neće doneti pre kraja sledeće godine.

 

S obzirom na današnji protest pilota, za sada nije jasno da li će nadležne agencije pojedinačnih zemalja pristati na ovaj najnoviji pokušaj uvođenja panevropskih standarda u oblasti aviosaobraćaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here