unsplash.com
MTEL Global

Istraživanje kompanije „Parks Asošijets“ procenjuje da će vrednost piraterije premijum i besplatnih TV usluga širom sveta premašiti 67 milijardi dolara do 2023. godine.

Izveštaj pokazuje da ako samo 10 odsto pretplatnika, koji sada plaćaju televizijski sadržaj, pređe na ponudu pirata to će doneti gubitak svim operaterima od najmanje šest milijardi dolara.

U izveštaju su analizirani trendovi u pirateriji, kao i metode zaustavljanja nelegalnog nuđenja televizijskog sadržaja, te je data procena uticaja piraterije na video industriju.

U Izveštaju su pomenuti i primeri piraterije velikih razmera na globalnom tržištu.

Ovaj izveštaj dopunjuje izveštaj za 2019. godinu koji procenjuje da je od 9,1 milijarde dolara izgubljenih 2019. godine deljenjem naloga od strane američkih dobavljača TV usluga, 28 odsto – ili oko 2,5 milijarde dolara – izgubljeno kao rezultat piraterije.

Ovaj gubitak od 2,5 milijarde dolara deo je ukupnog gubitka od 8,4 milijarde dolara zbog piraterije u Severnoj Americi.

„Ostatak od 8,4 milijarde dolara može se pripisati pirateriji na druge načine, poput krađe video sadržaja iz produkcije, distribucije, iz hakovanih uređaja i hostovanja od strane drugih pirata“, objasnio je Stiven Havlej, generalni direktor kompanije “Pajrasi Monitor”.

Izveštaj otkriva da se većina javno poznatih napora protiv piraterije od strane američkih televizijskih operatera fokusira trenutno na otkrivanje i smanjenje deljenja i zloupotrebe naloga.

Deljenje naloga rezultira značajnim gubitkom prihoda za TV operatere.

Tako je ustanovljeno da je pet procenata američkih korisnika koristilo tuđe naloge za pristup uslugama TV-a, a šest procenata za pristup mrežnoj video usluzi.

„Više od 12,5 miliona domaćinstava pristupilo je piratskim video zapisima u SAD-u 2019. godine, što je mali broj u poređenju sa azijskim i pacifičkim regionom, gde ima mnogo više takvih korisnika“, kaže Elizabet Parks, predsednica “Parks Asošijats”.

„Deljenje naloga deli se na dve kategorije. Većina deljenja je ‘opuštena’, bez namere da se profitira. Ali veći rizik predstavljaju pirati koji kupuju velike ukradene baze podataka putem ‘Dark Web’ i koriste računare za ‘hakovanje’ naloga korisnika“, navodi se u izveštaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here