Pjongjang provocira lansiranjem raketa

0

Poslednja raketna vežba Pjongjanga uzburkala je svetsku javnost, baš u trenutku kada su severnokorejske vlasti izjavile da su spremne da obnove međunarodne pregovore o svom programu nuklearnog naoružanja, insistirajući da o tome prvo razgovaraju sa SAD.

 

Neimenovani južnokorejski vojni zvaničnik rekao je za Rojters da je, ukoliko je tačna, ova vest iznenađujuća, ali nije želeo da komentariše da li ispaljivanje raketa predstavlja provokaciju, jer Severna Koreja "to radi prilično često".

 

Britanska agencija napominje da se lansiranje poklopilo sa navodima medija da SAD nameravaju da u utorak pošalju nosač aviona u severnokorejsku luku Busan.

Agencija Jonhap navela je, pozivajući se na vojne stručnjake, da je proba raketa deo redovnih vojnih vežbi, ali nije isključila mogućnost da vlasti u Pjongjangu iz političkih razloga žele da demonstrijaju silu.

 

Reagujući na poslednju raketnu probu Pjongjanga, američki državni sekretar Hilari Klinton rekla je da je severnokorejski nuklearni program neprihvatljiv za SAD i da će Vašington nastaviti da se zalaže za Korejsko poluostrvo bez nukleanog oružja.

 

Neimenovani zvaničnik iz ruskog ministarstva spoljnih poslova je u međuvremenu rekao da je lansiranje severnokorejskih raketa izazvalo nedoumicu u Moskvi i da dolazi u "nezgodnom trenutku".

 

"Ovo nije sasvim zgodno vreme kada se ulažu svi napori da se obnovi šestostrani (pregovarački) proces o nuklearnom problemu Korejskog poluostrva", rekao je neimenovani diplomata državnoj agenciji Itar-Tas.

 

Na severnom delu Korejskog poluostrva u aprilu je testirana raketa koja je, navodno, lansirala satelit, ali se, međutim, smatra da je u pitanju bila raketa dugog dometa.
Mesec dana kasnije, 25. maja, Pjongjang je izveo i podzemnu nuklearnu probu, kao i testiranje pet raketa zemlja-vazduh. Savet bezbednosti UN je nakon toga doneo odluku o pooštravanju sankcija Severnoj Koreji. Početkom jula testirane su još cetiri rakete kratkog dometa, a dva dana kasnije, 4. jula, na Dan nezavisnosti SAD, lansirano je sedam balističkih raketa.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here