Pjongjang zabranio Wi-Fi strancima

0

Ljudi se selili u komšiluk ambasada zbog signala
 

"Od sada će svako ilegalno korišćenje bežičnog interneta biti kažnjivo. Kazna će biti 1,5 miliona vona (oko 8.700 evra)", navode mediji u Južnoj Koreji i dodaju da je severni sused u avgustu uputio pismo stranim diplomatama i organizacijama o tome.

 

Severna Koreja kao razloge navodi "elektronsko zagađenje signalima". Ali, zapravo su građani Severne Koreje mogli da se nadomak ambasada priključe na internet koji je u toj zemlji pod cenzurom.

 

Južnokoreski list Diplomata naveo je da je cena nekretnina iznenada skočila u delu Pjongjanga gde se nalaze brojne ambasade, jer se bogatiji tamo sele da bi koristili signal bežičnog interneta ambasada i međunarodnih organizacija.

 

Strane organizacije imaju pristup "necenzurisanom" internetu putem satelita, dok Vlada tu kontrolisanu upotrebu interneta odobrava samo "studentima i građanima od poverenja". Taj deo stanovništva zapravo ima pristup severnokorejskoj mreži Brajt na kojoj je nekoliko hiljada sajtova s državnom propagandom. Diskusija se toleriše na toj mreži izolovanoj od sveta, ali se strogo nadgleda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here