pixabay.com

Kraj godine karakterističan po velikoj potrošnji ribe zbog slava i božićnog posta, ove godine je drugačiji nego ranije jer je pandemija prepolovila potražnju za svežom ribom, saopštavaju iz Privredne komore Srbije (PKS).

Predsednik Grupacije za ribarstvo PKS i direktor ribnjaka “Kapetanski rit” Krun Anastasov, navodi da se šaran trenutno nudi po veleprodajnoj ceni za manje od 200 dinara po kilogramu, što je ispod proizvođačke cene.

– Covid-19 preti da ugrozi čitav sektor – ističe Krum.

Ukazuje da bi ribarima dobrodošlo umanjenje dažbina za korišćenje voda za 50 odsto ili da se one potpuno ukinu, zatim da im se otpišu dugovanja po tom osnovu i povećaju subvencije po kilogramu proizvedene ribe.

Prema podacima Zavoda za statistiku, izvoz ribe i prerađevina od ribe je prošle godine za 130 odsto bio veći u odnosu na 2014. godinu, dok je uvoz povećan za 10 odsto u poređenju sa istom godinom. Međutim, u prvih osam meseci ove godine zabeležen je pad i izvoza i uvoza ribe kao i ribljih proizvoda.

Mirjana Miščević iz Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS, ističe da ribarstvo ima veliku šansu za razvoj i to ne samo kroz otvaranje novih ribnjaka već i u prerađivačkoj industriji.

– Objekti za preradu ribe, za sada, prerađuju morsku ribu, ali oslobađanjem ribnjaka od plaćanja vodnog doprinosa, intenzivirala bi se primarna proizvodnja u ribarstvu i stvorila sirovina za dalju preradu – kaže ona.

Srbija, inače, uveze 3,8 puta više ribe nego što proizvede, pa je prošle godine uvezeno 35.707 tona ribe i prerađevina od ribe za 93,4 miliona evra a izvezeno je 2.659 tone ribe i ribljih prerađevina u vrednosti 18,2 miliona evra.

Ribu i riblje prerađevine smo najviše uvozili iz Norveške, Španije i Tajlanda, a najviše smo izvozili u Italiju, Bosnu i Hercegovinu i Nemačku, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here