Plagijat smenjuje ministra policije?

0

Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović

Sudeći prema reagovanjima kolega u Vladi Srbije, ministar policije Nebojša Stefanović ipak ne može mirno da spava zbog javno izrečenih sumnji u autentičnost njegovog doktorskog rada.
– Naučni radnici treba da poštuju etički kodeks i ja se nadam da je Nebojša Stefanović to poštovao – komentarisala je skandal potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, inače Stefanovićeva stranačka koleginica koja je i profesor na Univerzitetu Megatrend.
Ona je rekla da je Stefanović "vrlo odgovoran čovek koji
odgovorno radi".
– Ako nije radio odgovorno, ja sam sigurna da će znati
šta treba da uradi – kazala je Mihajlovićeva.
Ni ministar prosvete i nauke Srđan Verbić nije želeo da se jasnije odredi prema "aferi Stefanović".
– Mislim da je mnogo veći problem od toga koliko mi imamo plagijata, pitanje zašto su nam univerziteti i fakulteti toliko različiti i zašto imaju toliko različite kriterijume za doktorske studije i doktorate – kazao je Verbić. On je podsetio da se, po nekim izveštajima, čak 10 odsto svih doktorskih radova na srpskim univerzitetima po evropskim standardima smatra plagijatima.
Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dana Popović nema nikakve sumnje. Ona je ocenila da su tačne tvrdnje tri naučnika sa univerziteta u Velikoj Britaniji da je doktorski rad Nebojše Stefanovića plagijat.
Docent na Univerzitetu u Notingemu Uglješa Grušić, vanredni profesor na Univerzitetu Istočni London Branislav Radeljić i
doktorant na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Slobodan Tomić su u tekstu objavljenom 1. juna na portalu "Peščanik" naveli da Stefanovićev doktorat obiluje plagijatima.
U tekstu u "Politici" Dana Popović je istakla da je proverila sve delove doktorata i sve tekstove iz kojih je rečeno da je Stefanović prepisivao, i zaključila da su "akademci u pravu, plagijat je u pitanju".
Komentarišući tvrdnju rektora Megatrend univerziteta Miće
Jovanovića da je Stefanović sproveo istraživanje na 200 ispitanika, ona je navela da u doktoratu tog nema.
Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na
Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".
Odbor Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo najavio je raspravu o navodima o plagijatu doktorskog rada ministra policije. Predsednica tog odbora Aleksandra Jerkov rekla je da su teme sednice neregularni standardi i procedure za sticanje naučnih zvanja.
 

Nebojša, molim te idi

Uprkos represiji koja se pružila i na društvene mreže, juče je organizovana Fejsbuk grupa "Protest – Ministre, molim te" koja je zakazala protestni skup u centru Beograda i prikupljala potpise za ostavku Nebojše Stefanovića zbog navodnog lažiranja doktorata, i druga protiv cenzure. Peticija za ostavku ide u vladu, a protiv cenzure i međunarodnim institucijama.

Napad na glasnika
Agencija za privatizaciju je potvrdila da je savetnik predsednika Srbije Predrag Mikić "vršio pritisak i nedozvoljeni uticaj" na direktora Agencije Vidu Uzelac da ubrza privatizaciju Radničkog prihvatilišta iz Beograda. Na to je predsednik Srbije Toma Nikolić odgovorio da listovi "Blic" i "Alo", koji su to objavili, vode kampanju protiv njega, te da "bi novinari trebalo da se zapitaju zašto su im plate male, a da je možda problem i vlasnička struktura lista".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here