Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da ga je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji informisao da je Plan rasta za Zapadni Balkan odobren i da “postaje stvarnost”.

„Odlične vesti iz Brisela: Plan rasta za Srbiju i Zapadni Balkan je odobren i postaje stvarnost. Hvala Oliveru Varheljiju, Ursuli fon der Lajen i Evropskoj komisiji na izuzetnom angažmanu i podršci“, napisao je Vučić na Instagramu posle telefonskog razgovora sa komesarom EU za proširenje.

Savet Evropske unije je ranije danas saopštio da je sa Evropskim parlamentom postigao dogovor o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, centralnim delom Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u novembru.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratna sredstva, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU.

Cilj plana je podsticanje ekonomskog rasta regiona i ubrzavanje socioekonomskog približavanja Zapadnog Balkana i EU, što uključuje sprovođenje reformi na putu ka Uniji.

U pregovaračkoj poziciji Saveta EU, usvojenoj početkom marta, navodi se da je uslov za dobijanje sredstava sprovođenje reformi, pre svega u oblasti poštovanja demokratskih mehanizama, vladavine prava i osnovnih prava, čije ispunjavanje prati Evropska komisija.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Za Srbiju i Kosovo je kao preduslov naveden i „konstruktivan angažman na normalizaciji odnosa u cilju potpunog sprovođenja svih obaveza“ koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog Implementacionog aneksa iz Ohrida, kao i svih prethodnih sporazuma postignutih u briselskom dijalogu.

I Savet EU i Evropski parlament treba zvanično da usvoje današnji dogovor o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, posle pravno-jezičke revizije.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here