commons.wikimedia
Austrijska vojska

Austrijska vojska nalazi se pred dalekosežnim restruktuiranjem, koje predviđa smanjenje rukovodećeg resora na minimum.

Vojska će biti fokusirana na odbranu od sajbernapada i zaštitu od elementarnih nepogoda, prenose mediji planove Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbacuje scenarije pretnje iznete pre godinu dana i finansijski zahtev od više milijardi evra. Prelazni ministar odbrane Tomas Štarlinger tražio je 16 milijardi evra, ukazujući da vojska sa aktuelnim budžetom i opremom koja je zastarela nije više u stanju da brani zemlju.

Iz Ministarstva odbrane poručuju da ta cifra nije realna i ukazuju da je vlada u svom programu fokus stavila na najverovatnije vidove pretnje, među kojima nema opasnosti od napada konvencionalnim oružjem i sistematskog terorizma.

Kao najverovatniji izazov vlada vidi elementarne nepogode, migraciju, pandemije, sajber napade, kao i pojedinačne terorističke napade.

Potreba za vojnom odbranom zemlje smatra se neverovatnom, ali vlada želi da sačuva sposobnost vojske za vojnu odbranu, ali ne u aktuelnom obimu. Struktura trupa treba da bude u osnovi očuvana, ali je planirano dalje smanjenje teškog naoružanja, kao i osetno smanjenje broja osoblja, što se želi postići “prirodnim” odlaskom.

Što se tiče učešća u međunarodnim misijama Ministarstvo ne želi ništa da menja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here