EPA-EFE
Andrej Plenković

Treba da donosimo odluke koje će poboljšati položaj Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, rekao je danas u Zagrebu hrvatski premijer Andrej Plenković na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV). Plenković je pozdravio premijerku Srbije Anu Brnabić, članice i članove SNV u Hrvatskoj.

– Kao predsednik Vlade koji već sedmu godinu održava snažno partnerstvo sa svim predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru, ali i sa svima u Hrvatskoj, negujući otvoreno i tolerantno društvo u kome Hrvatska u 2023. godine predstavlja zemlju koja je rešila sva svoja ključna nacionalna pitanja. Hrvatska je stekla međunarodnu poziciju u kojem smo praktično ostvarili sve državno-političke ciljeve u poslednjih 30 godina – poručio je Plenković.

Kako je objasnio, “to radimo sa pouzdanjem i željom da svi koji žive u Hrvatskoj, bilo Hrvati ili pripadnica nacionalnih manjina, uživaju sva prava, osećaju se dobro i da će doprinositi hrvatskoj državi”.

On je rekao da to govori zato što je premijerka Brnabić sama kazala da su odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni brojnim nasleđen “u zadnjih stotinak godina”.

Ti problemi žive i utiču na raspoloženje, poručio je Plenković, i naveo da oni predstavljaju prepreke u unapređenju odnosa Hrvatske i Srbije Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je učestvovala na četvrtoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u glavnom gradu Hrvatske.

Brnabić se prethodno sastala u Zagrebu sa Plenkovićem. Pre početka sastanka sa Plenkovićem, Brnabić se upisala u zlatnu knjigu u zgradi Vlade Hrvatske.

U delegaciji sa premijerkom Brnabić je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Pored delegacija iz Srbije i Hrvatske, Velikoj skupštini su prisustvovali i visoka delegacije iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske.

Na skupštini su se okupili članovi SNV-a i predstavnici srpske nacionalne manjine iz više od 150 opština, gradova i županija, kao i predstavnici organizacija srpske zajednice u Hrvatskoj.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here