Pexels.com
Foto: Ilustracija

Briga o sebi trebalo bi da postane deo rutine, koliko god obaveza imali. Veza uma i tela je zato veoma važna, to je zapravo naučno dokazana veza. Studije su pokazale da kada ste pod stresom, proizvodnja belih krvnih zrnaca se usporava, što znači da se telo teže bori protiv svega.

– Poremećaji creva i psihološki poremećaji poput depresije, anksioznosti ili hroničnog stresa, bolje se razumeju, leče i sprečavaju ako posmatramo naše blagostanje kao vezu između našeg uma i tela. Meditacija, disanje, borilačke veštine, joga, ples i masaža imaju koristi za telo, što pomaže da se smanji stres i anksioznost, između ostalih psihičkih i fizičkih problema – ističe Mari Siera, vodeći stručnjak iz oblasti velnesa za The List.

Kako poboljšati vezu između uma i tela?

Postoji mnoštvo promena koje možete da uradite, velikih i malih, koje će pozitivno da utiču na vaše opšte zdravlje. Terapija razgovorom će značajno uticati na smanjenje stresa. To je još jedan odličan način da podržite vezu između uma i tela zbog svog fokusa na svesnost, što može da pomogne ljudima da upravljaju hroničnim stresom.

Ukoliko niste spremni za razgovor, postoje i druga rešenja:

– Svakodnevna praksa nežnog pokreta, istezanja i disanja svesno pomaže u oslobađanju fizičke napetosti i stresa koji se akumulira tokom dana – objašnjava Mari.

Fizičko kretanje proizvodi endorfine i pomaže u održavanju zdrave funkcije mozga.

Smeh je takođe još jedan važan deo zdravlja. Ne samo da pomaže u smanjenju hormona stresa u telu već takođe pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here