Tanjug/AP

Velika Britanija je prva zapadna zemlja koja je počela sa vakcinacijom svog stanovništva protiv zaraze novim koronavirusom – i to vakcinom koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek. Devedesetogodišnja žena iz Severne Irske je prva osoba na svetu koja je primila navedenu vakcinu, prenosi BBC.

Margaret Kinan je rekla da se osećala privilegovano zbog toga što je prva primila vakcinu. Kinanova je primila vakcinu u bolnici u gradu Koventri u Engleskoj rano jutros oko 6.31 časova, nedelju dana pre nego što će napuniti 91. godinu.
Ona je dodala da je to za najbolji prevremeni rođendanski poklon koji je mogla da poželi jer, kako je navela, sada konačno može da se raduje provođenju vremena sa porodicom i prijateljima za Novu godinu nakon što je većinu godine provela sama.
Margaret Kinan izlazi iz bolnice u kojoj se vakcinisala praćena aplauzom osoblja
Britanija je od Fajzera naručila 40 miliona doza vakcine, dovoljno za manje od trećine stanovništva koje broji 67 miliona, s obzirom na to da je potrebno vakcinu dobiti u dva navrata kako bi osoba stekla imunitet.

Vakcinu treba da prevezu i skladište na temperaturi od najmanje -70 stepeni Celzijusa.

Dve kompanije su razvile specijalno dizajnirane friždere, u kojima se kontroliše temperatura, i u kojima željena temperatura može da se održi deset dana bez otvaranja. U njima, mogu da se koriste za čuvanje vakcine 30 dana. Jednom odmrznuta bočica sa vakcinom može se držati do pet dana na temperaturi frižidera (2-8 stepeni).

Tržište Velike Britanije vakcinom će obezbediti proizvodno mesto kompanije Fajzer u Pursu, u Belgiji, jedno od najvećih proizvodnih središta sa preko 2.600 radnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here