EPA
Perote preuzima dužnost

Novi Južni Vels je dobio najmlađeg premijera u istoriji. Dominik Perote (39), dosadašnji državni blagajnik i zamenik lidera stranke u vreme Gledis Beredžiklijan, izabran je u utorak na zasedanju poslaničkog kluba Liberalne partije u Parlamentu Novog Južnog Velsa. Na glasanju je dobio ubedljivu većinu glasova svojih kolega u odnosu na protivkandidata Roba Stouksa – 39 prema pet.

Perote je tako postao lider liberala Novog Južnog Velsa i 46. državni premijer NSW. On će na najvišem političkom položaju naslediti Gledis Bredžiklijan, koja je prošlog petka podnela ostavku, nakon što je Nezavisna antikorupcijska komisija (ICAC) otvorila istragu protiv nje.
Perote je posle polaganja zakletve rekao da je velika čast biti premijer Novog Južnog Velsa i naglasio je da će biti u službi građana te države.

– Danas počinje novo poglavlje za Novi Južni Vels. Promenićemo ovu državu iz dobre u sjajnu – poručio je novi premijer.

Šta građani najmnogoljudnije australijske države mogu da očekuju od vlade pod vođstvom Dominika Perotea?

Pre svega fokus na ekonomiju, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mesta, kao i na dalji infrastrukturni razvoj.

– Svi naši liberalni premijeri u poslednjih deset godina bili su usmereni na infrastrukturu. Gradili su puteve, pruge, škole i bolnice širom države. Sa mnom na čelu vlade to se neće promeniti – jasan je Perote.

Prvi zadatak novog premijera svakako će biti da nastavi posao koji je započeo kabinet Gledis Beredžiklijan, a to je izlazak iz dugotrajnog zaključavanja i oporavak od kovid krize. Kako je najavio, nedavno doneti plan o ublažavanju restriktivnih mera počeće da se realizuje kako je i najavljeno, od 11. oktobra. U prvom koraku neće biti promena u najavljenim olakšicama za potpuno vakcinisane građane, ali bi u kasnije dve faze moglo da dođe do određenih izmena. Za sada se ne zna i kojih.

– U ovom trenutku, moja namera je da počnemo da otvaramo državu idućeg ponedeljka. Ali, u planu postoje mnoga pitanja koja zahtevaju da ih pregledamo i vidimo da li postoji bolje rešenje. Zdravlje je prioritet – rekao je Perote.

Punu podršku novom premijeru dao je i njegov konkurent, a inače privatno dobar prijatelj Rob Stouks. On je istakao da će Perote biti fantastičan premijer.

– Imaće moju podršku i lojalnost, ne samo u predstojećem periodu, već i u nameri da na narednim izborima 2023. dobije novi mandat – bez dvoumljenja je poručio Stouks.

Dominik Perote je prvi konzervativni lider Liberalne stranke Novog Južnog Velsa posle duže vremena. Međutim, njegovi najbliži saradnici biće ministri iz suprotne, umerene frakcije.
Upravo činjenica da je postigao dogovor sa Stjuartom Ejresom koji je izabran za zamenika premijera, kao i Metom Kinom koji će ga naslediti na poziciji državnog blagajnika, omogućili su Peroteu glatku pobedu na stranačkom glasanju, jer je dobio naklonost velikog dela suparničkog krila.

Slično se dogodilo i pre četiri godine, samo u obrnutim ulogama. Tada je Gledis Beredžiklijan, koja je deo umerene frakcije, ponudila mesto zamenika upravo Peroteu koji pripada desnom krilu stranke. Time je izbegnuta veća polarizacija unutar partije i moguće nesuglasice posle ostavke Majka Berda.

Promene u kabinetu

Perote je potvrdio da do decembra neće praviti promene unutar kabineta, osim onih neophodnih, koje podrazumevaju postavljanje Meta Kina za blagajnika i promociju Stjuarta Ejresa u zamenika lidera.
Međutim, za nekoliko meseci može se očekivati da premijer promeša karte i da u vladu uvede neke nove ministre. Pre svega se očekuje da bude povećan broj žena u kabinetu jer su na ministarskim položajima trenutno samo dve.

O Trampu i klimatskim promenama

Jasno je da će opozicija imati dosta osetljivih tačaka za “gađanje” novog premijera. To će pre svega biti njegov stav prema pitanju klimatskih promena, za koje je u više navrata rekao da su “religija levičara”. Takođe, laburistima će trn u oku biti njegov stav da “država ne treba da baca pare na socijalnu pomoć, jer to dovodi do povećanog broja razvoda”.
Konačno, čim je izabran, na društvene mreže je plasiran njegov post iz 2016. godine, kada je čestitao izbornu pobedu Donaldu Trampu i poručio da je to pobeda “zaboravljenih običnih ljudi koji su zanemareni od vladajućih elita”.

Dominik Perote sa porodicom 2019.

Posvećeni hrišćanin i otac šestoro dece

Dominik Perote je rođen 21. septembra 1982. u Penant Hilsu na severozapadu Sidneja. Odrastao je u mnogobrojnoj porodici, kao treće od dvanaestoro dece. I sam ima veliku porodicu, pošto on i njegova supruga Helen imaju šestoro dece.
– Pored toga što ću se zalagati za ekonomiju i infrastrukturu, biću i porodični premijer – poručio je Perote.
Pored posvećenosti porodičnim vrednostima, novi premijer je i veoma religiozan i nikada se nije ustručavao da istakne svoju privrženost katoličkoj veri.
– Ponosan sam na činjenicu da sam veliki hrišćanski vernik. Da li to na bilo koji način umanjuje moj kapacitet da služim kao premijer? Ne mislim da je tako – jasan je Perote.
Po zanimanju je advokat, a u politiku je ušao još u studentskim danima. Postao je lider mladih liberala 2005, a član Parlamenta 2011. Bio je poslanik za sedište Kasl Hil, zatim u narednom sazivu za Hoksburi, a trenutno predstavlja izbornu jedinicu Eping sa severozapada Sidneja.
U vladi Majka Berda je 2014. imenovan za ministra finansija, a kada je 2017. Gledis Beredžiklijan preuzela premijersku funkciju postao je državni blagajnik i ministar za industrijske odnose.
Javnosti su poznati njegovi odlučni politički stavovi po mnogim osetljivim pitanjima modernog društva. Otvoreni je protivnik legalizacije abortusa, vodio je kampanju protiv istopolnih brakova i uvođenja “rodno osetljivog” jezika. Takođe, nije pristalica dobrovljne eutanazije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here