Tanjug
Branimir Nestorović

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida podnelo je Prvostepenom sudu časti Lekarske komore Beograd prijavu protiv dr Branimira Nestorovića.

Prijava je podneta zbog povrede Etičkog kodeksa Lekarske komore Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, dr Nestorović je dok je bio član Kriznog štaba, kao i u ličnom svojstvu iznosio brojne naučno i stručno neistinite i nedokazane tvrdnje, davao profesionalno neutemeljene savete i prenosio “poluistine” u medijima.

Podseća se na izjave dr Nestorovića o “smešnom virusu”, kraju epidemije, kao i da se deca ne mogu zaraziti.

Tvdi se da da je on izjavama grubo, povredio brojne odredbe Etičkog kodeksa.

“Od obaveze lekara da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije (čl. 7.), preko obaveze da doprinosi prevenciji bolesti, kao i suzbijanju zaostalosti, praznoverja i nadrilekarstva (čl. 10), neumerenog i nekritičnog isticanja sopstvene ličnosti i profesionalne aktivnosti, koje je suprotno lekarskom pozivu (čl. 18. st. 1), preko nekritičkog objavljivanja i propagiranja nedovoljno proverenih dijagnostičkih, terapijskih i drugih metoda lečenja (čl. 19. st. 3) – do kršenja obaveze lekara da se suprotstavi nestručnim, neetičkim i nezakonitim postupcima u oblasti dijagnostike i lečenja i da o tome obavesti nadležne organe i institucije (čl. 20)”, navodi se u saopštenju.

Nestorović je preko društvenih mreža odgovorio na prijavu koja je protiv njega podneta.

“Imam predlog za Ujedinjene protiv kovida (a ja mislim da smo svi protiv). Odredite jednog ili dvojicu kolega i da sučelimo stavove na nekoj nacionalnoj televiziji”, napisao je on na Fejsbuku.

Nestorović je naveo da je to bolje od tužakanja i da čeka odgovor.

2 COMMENTS

  1. U Srbiji lekaru mora se poneti flaša vina ili neki poklon da bi radio svoj poso. Isto tako je u školi, ponesi nešto profesoru. Sa nama nešto baš teško nije u redu, mi smo banana od drzave i to se treba hitno promeniti.

    • Неки лекари баш нису морално дорасли својој професији.
      На жалост, нису они једина професија у којој има доста школованих идиота,
      који своје медијско појављивање виде згодну прилику за самопромоцију не хајући за све друге.
      Кад је таква особа на некој вишој позицији, то све ружније и тужније изгледа,
      јер сам тај школовани идиот није свестан ни себе , ни других људи.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here