Pogibija Kačinjskog: Pilot nije razumeo instrukcije na ruskom

0

Ostaci aviona u kojem je poginuo poljski predsednik Leh Kačinjski
 

Pilot Arkadijuš Protasjuk, njegov navigator i tehničar nisu najbolje razumeli ruski, pa bi to mogao da bude razlog nesreće u kojoj je u subotu poginulo 97 ljudi, uključujući Kačinjskog, njegovu suprugu i visoke zvaničnike Poljske.

 

Poljski mediji navode da je 36-godišnji pilot sa svojom ekipom nedavno učestvovao u humanitarnoj misiji na Haitiju i da su zbog toga dobili vojna odlikovanja. Prema nekim verzijama, Protasjuk je žurio da sleti kako Kačinjski ne bi zakasnio na komemoraciju u Katinskoj šumi.

 

Andržej Seremet, poljski državni tužilac, tvrdi da nema dokaza da je uoči nesreće vršen pritisak na pilota.

 

Gruzijska TV “unapred sahranila“ Kačinjskog

“Prognoza“ pogibije Kačinjskog pojavila se pre mesec dana u emisiji gruzijske televizije "Imedi“ u čuvenoj reportaži o “ruskoj agresiji“. U filmu je Rusija izvršila agresiju na Gruziju, poljski predsednik je krenuo u pomoć toj zemlji, ali mu je avion eksplodirao i on je tom prilikom poginuo. Ironijom sudbine, taj morbidni scenario se ostvario kod Smolenska.

Pljusnin je za ruski portal “Lajfnjuz“ ispričao da nije mogao da utiče na odluku komandanta posade da ne spušta avion u uslovima loše vidljivosti pošto ga pilot nije izveštavao o tome na kojoj se visini nalazi.

 

“Trebalo je da mi daju podatke o visini prilikom zauzimanja pozicije za sletanje, a oni to nisu radili“, izjavio je Pljusnin.

 

Po mišljenju kontrolora leta, razlog za to moglo je da bude loše znanje ruskog jezika.

 

“Iako su neki članovi posade znali ruski, za njih su brojke predstavljale priličan problem“, naglasio je Pljusnin.

 

Pošto je video da se vremenski uslovi naglo pogoršavaju, kontrolor leta je predložio posadi da usmeri letelicu ka rezervnom aerodromu, ali je ona to odbila. Kačinjski, čije je telo juče izloženo u Varšavi, u subotu je sa državnim zvaničnicima pošao u Katinsku šumu kod Smolenska da pruži Rusiji ruku pomirenja, a ne samo da obeleži 70. godišnjicu streljanja skoro 22.000 poljskih oficira i intelektualaca. Predsednik Poljske je sa sobom na taj put poveo i članove porodica žrtava koje su ubile Staljinove snage.

 

Poljaci ganuti ruskom brigom

Poljaci su ganuti zbog svega što čini Rusija u istrazi nesreće i spremnosti predsednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina da se nađu pri ruci poljskim zvaničnicima i porodicama žrtava. Vitold Vaščikovski, zamenik šefa Poljskog biroa za nacionalnu bezbednosti i jedan od malobrojnih visokih zvaničnika koji nisu bili u zlosretnoj letelici, rekao je da Poljaci nisu očekivali takvu pažnju i predusretljivost, niti tako lično angažovanje samog Putina. On je ocenio da će to pozitivno uticati na odnose dveju zemalja. Ježi Bar, poljski ambasador u Moskvi, izjavio je da oseća rusku solidarnost na svakom koraku.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here