Poglavniku ima ko da piše

0

 

Vesti
Marko Roknić

Još se nije ni slegla prašina na njenu izjavu da je za nju "Hrvat i onaj ko je pravoslavac i Srbin", Kolinda je presavila tabak i napisala pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i zatražila od njega da preduzme sve korake kako bi obezbedio da se haški optuženik Vojislav Šešelj vrati u pritvor i da Tribunal što pre donese presudu u njegovom slučaju.

I još da zbog hitnosti učini to "bez odgađanja" tako što će doneti usmenu presudu, a obrazloženje može i kasnije.

Hrvatska predsednica u svom pismu takvu žurbu opravdava strahom da bi Šešelj mogao da zezne stvar i umre pre izricanja presude što bi, piše Kitarovićeva, bila "uvreda za žrtve".

Zbog toga je generalnom sekretaru dala i precizna uputstva kako da preduhitri lidera radikala da im ne šmugne na onaj svet. Da lepo sazove sednicu Saveta bezbednosti i da zajednički insistiraju da ga Sudsko veće hitno vrati u pritvor i odmah presudi. Bilo bi idealno da se to dogodi pre nego što ona i formalno preuzme dužnost predsednice u, kako je najavila, novoj rezidenciji na zagrebačkom Gornjem gradu, u kojoj je svoje predsednikovanje počeo i Franjo Tuđman, a u kojoj je čeka i najvredniji antikvitet – radni sto poglavnika NDH Ante Pavelića.

Kako je počela, sve ukazuje da će to biti inspirativan ambijent za novu hrvatsku predsednicu, koja je već u startu "ukinula" građane i građanke da bi se "dodvorila" seljacima, a Srbe i druge manjine prozvala Hrvatima.

Sve to govori da Vojislav Šešelj nije mogao ni poželeti bolju glasnogovornicu, iako se za to mesto nudilo više kandidata iz Zagreba, pa i odlazeći hrvatski predsednik Ivo Josipović, koji se Ban Ki Munu požalio pre Kolinde Grabar, ali, baš kao i na izborima, sa malim izgledima da će pobediti, iako je reč o vrsnom pravniku i univerzitetskom profesoru.

Jer nova hrvatska predsednica dolazi iz stranke koja je pravo i pravnu državu doživljavala, i sada to proklamuje, na vrlo osebujan način, koji je utemeljio prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman.

I danas se u Hrvatskoj drže njegove maksime koja glasi da sve poluge državne vlasti, pa i sudovi, moraju da budu u funkciji jedne politike. O kakvoj je politici reč najbolje je pokazao Ustavni sud Hrvatske koji je novoizabranoj predsednici čestitao izbornu pobedu tako što je ukinuo pravosnažnu presudu ratnom zločincu Branimiru Glavašu.

U najvišoj sudskoj instanci u Hrvatskoj sede prekaljeni kadrovi sa istančanim instinktom, kojima ne treba ništa pisati, pa novoizabrana predsednica može da se potpuno posveti međunarodnoj korespodenciji. I "svojim" Srbima.

Koliko su oni Hrvati, kako ih je promovisala, moći će se uveriti ako se ikad odluči da kao i njihova predsednica, recimo, krene na turneju po Baniji i Kordunu i vidi svu mizeriju srpskih sela, u kakvim neljudskim uslovima žive ti njezini "Hrvati". Sve bi joj se samo kazalo.

No, iskreno govoreći, bilo bi to čisto gubljenje vremena. Za beznađe tog dela "hrvatskog korpusa" kriv je, zna se, Šešelj, i nova hrvatska predsednica daje sve od sebe da zadovolji žrtve. I ne treba sumnjati da će tom cilju biti još posvećenija kada zasedne u novu rezidenciju punu antikviteta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here