Pixabay.com

Možda se ne čini kao najvažniji deo tela koji ćete oribati pod tušem, ali lekari upozoravaju da nepravilno pranje stopala može imati značajne posledice za vaše zdravlje.

Kada ste u kupki ili pod tušem možda mislite da je dovoljno da pokvasite stopala vodom kojom ispirate telo od sapuna.

Međutim, jedan lekar koji se specijalizovao za zdravlje kože sugeriše da ovaj minimalni napor da operete stopala nije sasvim dovoljan – i mogao bi da dovede do ozbiljnih infekcija ukoliko ne perete stopala kako treba.

– Pranje nogu je bitan aspekt dobre higijene – kaže doktorka Rosmi Barios.

– Važno je temeljno oprati noge sapunom i toplom vodom, a posebnu pažnju posvetiti područjima između prstiju i tabanima. Ako ne perete noge redovno, možete doživeti niz negativnih posledica – dodaje ona.

Srećom, mnoge od ovih negativnih posledica možete izbeći ako pravilno brinete o svojim stopalima. To uključuje pranje i potpuno sušenje stopala svaki dan, sečenje noktiju na nogama, menjanje čarapa i nošenje zaštitne obuće, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

A ako je dobra higijena stopala na samom dnu vaše liste prioriteta, Barios kaže da postoji nekoliko posledica na koje biste morali da obratite pažnju.

Stopala mogu da razviju loš miris

Stopala koja neprijatno mirišu su relativno bezopasna, osim možda za nos. Barios poručuje da iako neki ljudi imaju problem sa pojačanim znojenjem stopala, miris stopala takođe može da bude znak nepravilnog pranja nogu.

– Stopala su sklona nakupljanju znoja i bakterija, što može da dovede do neprijatnih mirisa – ističe doktorka.

Konkretno, bakterije koje žive na koži i u cipelama zapravo jedu znoj, izazivajući da stopala ispuštaju neprijatan miris. Temeljna higijena stopala može da pomogne kako bi te bakterije ostale pod kontrolom i sprečile neprijatne mirise i infekcije.

Mogu se razviti gljivične ili bakterijske infekcije

Budući da se bakterije razmnožavaju na vlažnim i tamnim mestima, kao što su unutrašnjost cipela i čarapa, mogu se razviti razne infekcije. Te infekcije mogu biti gljivične ili bakterijske, a u nekim slučajevima čak i virusne.

Uobičajena gljivična infekcija je atletsko stopalo, što je infekcija na koži stopala. Gljivične infekcije noktiju takođe se mogu pojaviti ako ne sečete i ne čistite nokte na nogama, što onda dovodi do pucanja i promene boje noktiju.

I dok su bakterijske infekcije stopala ređe, neke se ipak mogu pojaviti zbog loše higijene, poput ekcema. Neke infekcije čak mogu imati ozbiljne posledice, smatra Barios.

– U teškim slučajevima, nelečene infekcije stopala mogu da dovedu do amputacije, naročito kod osoba s kompromitovnim imunim sistemom ili temeljnim zdravstvenim stanjima kao što je dijabetes. Zato je ključno da kao prioritet postavite higijenu stopala kao deo celokupne higijenske rutine.

Zato je važno da promenite svoje čarape i nosite suve, čiste svaki put kada nosite cipele i da date svojim cipelama vremena da se osuše nakon nošenja – navodi doktorka.

Koža na stopalima bi mogla da se osuši i popuca

Iako suva i ispucala koža na stopalima, naročito oko peta, nije baš znak nečistih stopala, može da znači da se nakupila mrtva koža i da ih ne hidrirate dovoljno. Prema preporuci Američke akademije za dermatologiju (AADA), obavezno namažite stopala losionom nakon tuširanja.

AADA predlaže da formula najbolje hidratantne kreme za stopala sadrži “10% do 25% uree, alfa hidroksi kiseline ili salicilne kiseline” i treba je namazati odmah posle tuširanja ili kupanja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here