Foto: MN Press
Aleksandar Kukolj

Još jedna uzdanica srpskog džudoa je Aleksandar Kukolj, poreklom iz Zvornika. Momak rođen 9. septembra 1991. u Pragu živi i trenira u Beogradu. Kruna karijere je titula prvaka Evrope u Varšavi 2017. To je bila istorijska zlatna medalja za srpski džudo, prva posle Mijalkovićevog srebra 10 godina ranije. Veliku ulogu u priči imao je trener Nikola Miloševića.

Međutim i pre toga je Kukolj najavljivao velike domete. Na Svetskom prvenstvu za juniore 2009. bio je peti, 2010. drugi na EŠ za juniore i treći na EP za mlađe seniore… Peti je bio na Evropskom prvenstvu 2013, a za mlađe seniore došao je do srebra. Peti je bio i 2016. Iste godine učestvovao je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Kukolj je u kategoriji do 90 kilograma u finalu turnira u Poljskoj pobedio Aksela Kležera iz Francuske iponom posle 3,28 minuta borbe. Tako je ušao u svet velikana, bio je broj jedan na svetskoj listi, takmičar koji je i u godinama posle Varšave beležio vrhunske rezultate na turnirima. Pred njim su, sigurno, novi dometi…

Uzbuđenje u Areni

Još jedna uzdanica srpskog džudoa bio je Miloš Mijalković. Rođen je u Beogradu 8. marta 1978. i potiče iz poznate sportske porodice Mijalković. Bio je takmičar Novog Beograda i Partizana. Najveći uspeh mu je srebrna medalja na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2007. Bilo je to prvo odličje za Srbiju posle deset godina. Bio je dvostruki prvak Mediterana, studentski prvak sveta.

U beogradskoj Areni, u kategoriji do 66 kilograma, Mijalković je u finalu poražen od Gruzijca Zaze Kaedašvilija, koji je do zlata došao “vazarijem” u 51. sekundi produžetka borbe.

Dano Pantić rođen je u Nikšiću 2. marta 1972. Pored najvećeg uspeha, bronze na Evropskom prvenstvu u Ostendeu 1997. bio je univerzitetski prvak sveta, sedmi na Svetskom prvenstvu, učesnik Olimpijskih igara. Kao trener, uspeo je sa Milošem Mijalkovićem da osvoji srebro 2007. na šampionatu Starog kontinenta u Beogradu. Takmičio se za Palilulac.

Turnir u Ostendeu se održavao u dva dana. Pantić je pričao za “Medalje zauvek” da mu je u seriji važnih mečeva, najvažnija borba bila sa Portugalcem Suarešom u četvrtfinalu. Bronzu je obezbedio pobedom protiv odličnog Gruzijca Đika Raulija. Iste godine je na Mediteranskim igrama takođe osvojio bronzu.

Mastelina senzacija

Mladen Mastela rođen je 21. februara 1941. u Beogradu, preminuo je 11. marta 2010. Bio je džudista u Radničkom, Studentu i Palilulcu. Najveći uspeh je srebrna medalja na Evropskom prvenstvu u Beču 1959. Naredne godine se borio na šampionatu u Amsterdamu, bez uspeha.

Dominirao je u kategoriji do 68 kg u vreme kada su u džudou bile samo četiri kategorije: do 68 kg, da 80 kg, preko 80 kg i apsolutna.

Sjajno se borio na šampionatu Starog kontinenta u Beču. Lako je pobedio sve rivale do finala. Njegov atraktivan način borbe je ocenjen kao senzacionalan. U knjizi “Čudesne priče plavih” se navodi da je Mastela privukao i pažnju japanskih stručnjaka, posebno zahvat “leva učimata”. Rival u finalu je bio višestruki prvak Evrope Holanđanin Bonte. Mastela, koji je imao 18 godina, se žestoko borio. Izdržao je do kraja, ali je poražen odlukom sudija.

Stojan Stojaković jedan je od velikana džudoa. Rođen je 1937, preminuo je 2008. Takmičio se za Partizan i Student. Pored više naslova prvaka Jugoslavije, najveći uspesi su mu bronzane medalje na Evropskim prvenstvima 1960. i 1963. godine. Po završetku karijere jedno vreme je bio i uspešan selektor, a pod njegovim vođenjem Dragomir Bečanović je osvojio zlato na SP u Beogradu 1989.

Bronzu je osvojio i tri godine kasnije na prvenstvu u Ženevi, kada je prvak bio Francuz La Ber.

Dama za velika dela

Beograđanka Milica Nikolić rođena je 7. novembra 1994. i takmiči se za Crvenu zvezdu. Kao juniorka je najavila veliku karijeru, osvojivši peto mesto na Svetskom prvenstvu 2014. Iste godine je na Evropskom bila sedma, da bi usledila dva zlata na prvenstvima za mlađe seniorke 2015. u Bratislavi i 2016. u Tel Avivu.

I konačno, eksplozija talenta. Savetovana od trenera Andrije Đurišića, u kategoriji do 48 je na prvenstvu Starog kontinenta u Tel Avivu osvojila bronzanu medalju. Prvo odličje za ženski džudo od bronze Mare Kovačević 2001.

Nikolićevoj je u repasažu došla do bronze, pošto je bila bolja od Belgijanke Jurom Ane Sopše.

Finska bronza

Dragan Kosić rođen je 1955. u Beogradu. Bio je član Novog Beograda i Studenta. Na Evropskom prvenstvu 1978. u Finskoj je, u kategoriji do 65 kg, osvojio bronzu. To mu je najveći uspeh u karijeri. Nikada nije bio prvak Jugoslavije.

Apsolutni šampion

Borivoje Cvejić rođen je 4. septembra 1937. Svestrani sportista, potpuno slučajno je počeo da se bavi džudom. Dominirao je između 1960. i 1970. godine na domaćim strunjačama. Bio je apsolutni prvak, sa devet titula. Osvojio je dve evropske medalje, obe bronzane. U polufinalu 1962. u Milanu izgubio je od velikog majstora ovog sporta inače bliskog prijatelja, Holanđanina Geslinka. Naredne godine u Eslingenu je bio treći, jer je morao da preda borbu za ulazak u finale zbog povrede ramena.

Branio je boje Partizana i Studenta. Sa crno-belima je osvojio drugo mesto na klupskom prvenstvu Evrope.

Sutra – Pojedinci i klubovi koji su osvajali medalje za Beograd (12): Milica – svetska, a naša