Policajac-ubica na doživotnoj robiji

0

 

 Policajac čekao žrtve u supermarketima
 

Moskovski gradski sud osudio je danas bivšeg načelnika jednog odeljenja moskovske policije, majora Denisa Jevsjukova, na kaznu doživotnog zatvora zbog nasumične pucnjave u jednom supermarketu u južnom delu Moskve, proglasivši ga krivim po svim tačkama optužnice, javile su ruske agencije.

 

 

Sud je utvrdio da je Jevsjukov u aprilu prošle godine ubio dve i pokušao da ubije 22 osobe (od kojih je sedam mušterija supermarekta ranjeno), kao i da je predstavljao opasnost po život za pripadnike policije, nelegalno nosio oružje i municiju, saopštio je sudija Nikolaj Fomin.

 

Fomin je obrazložio da se sud pri izricanju presude rukovodio težinom krivičnog dela i njegovom "izuzetnom opasnošću po društvo“, a da su kao olakšavajuće okolnosti uračunate pozitivne karakteristike o njemu i činjenica da je nagrađivan.

 

 

Prema izveštajima ruskih agencija, istraga je utvrdila da je Jevsjukov posle ponoći 27. aprila 2009. godine u pijanom stanju i odeven u policijsku jaknu ubio dvoje ljudi i pucao na ostale, kao i da je ispalio najmanje devet hitaca iz pištolja na četvoricu policajaca koji su došli na mesto pucnjave.

 

Tužilac Amalija Ustajeva je rekla da je tužilaštvo zadovoljno presudom, ističući pritom da je krivično delo Jevsjukova "potreslo celu zemlju“.

 

U presudi se ukazuje da je Jevsjukov nameravao da ubije ljude, ali da nije to učinio do kraja zbog okolnosti koje nisu zavisile od njega – između ostalog, neki su uspeli da pobegnu, dok je drugima pružena blagovremena lekarska pomoć.

 

Sud je, takođe, ustanovio da je Jevsjukov u vreme kada je počinio krivično delo bio uračunljiv, jer je razgovarao sa oštećenima – trgovcima i mušterijama, a potom i sa policajcima koji su ga priveli.

 

Tokom procesa, Jevsjukov je priznao da je kriv samo za jedno ubistvo koje je snimila kamera u supermarketu i tvrdio da se ne seća događaja.

 

Tužilaštvo je saopštilo da, po svedočenju oštećenih, Jevsjukov nije želeo jednostavno da ubija, već da „demostrira vlast i unizi druge ljude“.

 

Odbrana bivšeg policijaca najavila je da će se žaliti na presudu.

 

Presudom je ustanovljeno da je bivši major policije dužan da oštećenima plati novčano obeštećenje.

 

Predsednik parlamentarnog odbora za zakonodavstvo Pavel Krašenjinjikov smatra da je izrečena kazna odgovarajuća. "To je jedina ispravna kazna. U drugim zemljama, Jevsjukov bi dobio nekoliko doživotnih robija ili više od 100 godina zatvora“, rekao je Krašenjinjikov Itar-Tas su.

 

Ombudsman Vladimir Lukin smatra, takođe, da je kazna pravedna. "Kazna nije povod za nekakve posebne komentare, radost i zadovoljstvo. Mogu stoga da kažem samo jedno – zaslužio je“, rekao je Lukin.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here