EPA
Čuvari reda u Viktoriji kontrolišu poštovanje novih mera

U Melburnu je u nedelju, 2. avgusta, uveden policijski čas od osam sati uveče do pet sati ujutro svakog dana.

Ovo je samo deo mera koje je objavio premijer Danijel Endrjus proglašavajući stanje katastrofe, pored već postojećeg vanrednog stanja u državi Viktorija.

Ovo stanje će trajati narednih šest nedelja, do 13. septembra, a možda i duže.

To praktično znači da policija i drugi predstavnici vlasti imaju dodatnu moć, kako je rekao premijer. Ujedno, vlada može da suspenduje različite aktivnosti parlamenta. I dok će u ostatku Viktorije biti na snazi restrikcije trećeg stepena, u Melburnu je proglašen 4. stepen karantina.

Građani Melburna ubuduće će moći da idu u prodavnicu, i to samo jedan član porodice, jednom dnevno i ne dalje od pet kilometara od kuće. U istom radijusu mogu da se kreću najviše dve osobe radi vežbanja, ali samo jednom dnevno, sat vremena. U vreme policijskog časa moći će da se kreću samo osobe koje moraju na posao i koje pružaju ili primaju negu.

Ukoliko neko bez valjanog razloga bude uhvaćen u vreme policijskog časa biće kažnjen sa 1.652 dolara, a ukoliko stvar ode do suda, kazna je 10.000 dolara.

Za sada se zna da će supermarketima, mesarama, pekarama i dobavljačima pića biti dozvoljeno da nastave s radom, dok se pripremaju smernice za rad drugih preduzeća.

– Postoji i treća kategorija posla, koji će se zatvoriti i radiće se od kuće, a ukoliko nije moguće da se radi od kuće, posao jednostavno neće biti završen – izjavio je Endrjus.

Restorani će i dalje moći da rade “takeaway“ i dostavu hrane.

Za sada se zna da su od srede 5. avgusta zatvoreni vrtići i sve škole. Deca će učiti online. Venčanja su dozvoljena u Melburnu samo do srede u ponoć.

Za ostatak Viktorije od srede važe restrikcije trećeg stepena, što znači da građani mogu da izađu iz kuća radi posla, pružanja ili primanja nege, odlaska u kupovinu neophodnih namirnica i lekova, i rekreacije. Zatvaraju se restorani, pabovi i centri za rekreaciju.

Premijer Endrjus nije izneo sve mere koje očekuju građane Melburna, nagoveštavajući samo da su kompleksne i da se na njima detaljno radi. Ovo je bilo dovoljno da jedan od lanaca supermarketa ograniči kupovinu na dva proizvoda za 50 najtraženijih artikala, kako ne bi ponovo zavladala nestašica.

Maske nisu obavezne, ali su “snažno preporučene“

Premijerka NSW, Gledis Beredžiklijan, prvo je preporučila, a zatim u roku od 24 sata i “snažno preporučila“ nošenje maski za lice.

Ova preporuka se posebno odnosi na nošenje zaštite u zatvorenim prostorima, poput javnog prevoza ili kupovine namirnica; dok radite u ugostiteljstvu ili maloprodaji; kada prisustvujete bogosluženju; ili ako se nalazite u delovima Sidneja gde ima slučajeva zaraze.

Za sada nema daljih ograničenja, iako je premijerka izjavila da “dešavanja u Viktoriji automatski dovode u rizik i NSW“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here