EPA
Poljoprivreda u Australiji

Vodeća istraživačka kompanija IBISworld je na osnovu stručne analize i baze podataka o više od 750 australijskih industrijskih grana, predstavila listu najbrže rastućih industrija u državi za 2021, prema procentualnom rastu prihoda.

Među prvih deset industrija sa najvišim rastom prihoda prednjače uzgoj poljoprivrednih kultura, zatim prodaja robe putem interneta i svega jedna usluga – telezdravstvo.

Uzgoj pirinča

Očekivani rast prihoda ove grane poljoprivede za finansijsku 2021/22. je 403,5 odsto. Uzgoj pirinča blago je pogodila pandemija kovida, jer se svi proizvodi prodaju na domaćem tržištu, a prihod određuju cena i proizvodnja.

Tokom pandemije potražnja za pirinčem je značajno porasla. Međutim, kako je domaća proizvodnja letos bila ograničena sušom, pojačana potražnja je zadovoljena uvoznim pirinčem.

Uzgoj pamuka

Očekivani rast prihoda za ovu finansijsku godinu je 240,9 odsto. Smatra se da će više cene pamuka podržati industriju u narednih pet godina. Sem toga, pandemija kovida će vrlo blago uticati na prihod ove industrije.

Uzgoj mahunarki

Očekivani rast prihoda za finansijsku 2021/22. je 68,1 odsto. Sa većom proizvodnjom i potražnjom došlo je i do povećanja prihoda ove industrije. Velike padavine tokom ove zime povećale su prinose, tako da je proizvodnja dostigla četvorogodišnji maksimum.

Izbijanje kovida u Indiji je značajno poremetilo tamošnju proizvodnju, zbog čega je indijska vlada smanjila carinske stope na sočivo u prvoj polovini 2020, što može povoljno da utiče na rast prihoda.

Inače, australijska proizvodnja se mahom izvozi, pa sa rastom potražnje za mahunarkama u inostranstvu, raste i prihod ove industrije.

Veleprodaja žitarica

Očekivani rast prihoda za ovu finansijsku godinu je 54,4 odsto. Žitarice su jedan od najvrednijih poljoprivrednih proizvoda Australije. Operateri u industriji veleprodaje žitarica igraju važnu ulogu u distribuciji žita od poljoprivrednika do krajnjih tržišta, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu.

Očekuje se da će prihodi industrije porasti na 26,8 milijardi dolara.

Inače, profitabilnost industrije je varirala u poslednjih pet godina, kao odgovor na promenljivu količinu proizvodnje, pri čemu su se profitne marže povećale zbog velikih očekivanja.S druge strane, očekuje se da će u narednih pet godina doći do pada kako proizvodnje, tako i profitnih marži.

Onlajn prodaja namirnica

Očekivani rast prihoda za finansijsku 2021./22 je 47,8 odsto. Promena potrošačkih navika donela je veliku korist operaterima u ovoj industriji. Očigledno je da pandemija povoljno utiče na prodaju namirnica preko interneta.

Ova industrija poslednjih pet godina beleži snažni rast. Očekuje se da će prihodi industrije porasti na ukupno 7,1 milijardu dolara.

Uvođenje usluge “naruči i preuzmi“ značajno je uticala na rast onlajn prodaje, a potrošačima je pružila mogućnost da na licu mesta pregledaju kupljene artikle.

Uzgoj žitarica

Očekivani rast prihoda za finansijsku 2021/22. je 46 odsto. Požari u Australiji i epidemija kovida nagrizli su prihode ove industrije.

Iako se očekuje da će potražnja sa ključnih izvoznih tržišta ostati velika, treba imati na umu da je Kina glavno izvozno tržište za australijske žitarice. Međutim, diplomatska napetost između dve države može da ugrozi dalje širenje industrije.

Australija proizvodi pšenicu, ječam, repicu i druga žita i uljarice, a očekuje se da će prihodi industrije porasti na 14,1 milijardu dolara.

Onlajn prodaja nameštaja

Očekivani rast prihoda za finansijsku 2021./22 je 39,1 odsto. Zaključavanje i mere socijalnog distanciranja su ohrabrile potrošače da kupuju putem interneta, a ne u prodavnicama.

Inače, industrija je snažno porasla u proteklih pet godina zbog većeg prihvatanja onlajn kupovine među australijskim potrošačima i ulaska tradicionalnih prodavnica na internet tržište. Očekuje se rast prihoda ove industrije na 1,2 milijarde dolara.

Mogući problemi u narednom periodu su ograničeni uvoz zbog pandemije, koji mogu da utiču na asortiman roba, pa time i na prihode.

Onlajn prodaja proizvoda za bebe

Očekivani rast prihoda za finansijsku 2021/22 je 29 odsto. I u ovoj industriji je pandemija odigrala ključnu ulogu, tako da se očekuje da onlajn prodaja proizvoda za bebe dostigne 1,2 milijarde dolara.

Mnogi trgovci na malo su u poslednje dve godine osnovali internet prodavnice, povećavajući obim prodaje proizvoda za bebe. Predviđa se da će ova industrija tokom pet godina porasti na 1,5 milijardi dolara.

Muškarci vole onlajn kupovinu

Za industriju onlajn prodaje muške odeće očekivani rast prihoda ove godine je 33,6 odsto. Prihodi u ovoj industriji snažno rastu kako muškarci postaju sve više modno svesni. Kao i kod ostalih vrsta internet prodaje i ovde je pandemija odigrala veliku ulogu u promeni potrošačkih navika i dovela do rasta industrije. Procenjuje se da će prihodi otići na 1,1 milijardu dolara. Međutim, i kod onlajn prodaje muške odeće moguća su logistička kašnjenja u nabavci robe, što može da utiče na prihode.

Telezdrastvo

Telezdravstvo se masovno proširilo u Australiji nakon proglašenja pandemije i postalo industrija vredna više milijardi dolara. Pre izbijanja kovida, stavke telezdravstva na Rasporedu beneficija za mediker (MBS) su bile strogo ograničene i koristile su se samo u posebnim slučajevima.

Međutim, Savezna vlada je privremeno proširila MBS na telezdravstvo, što je dovelo do skoka ove industrije. Zato je očekivani rast prihoda u 2021/22. godinu čak 169,7 odsto.

Velika je verovatnoća da će pacijenti i kasnije koristiti usluge telezdravstva, kao način da izbegnu kontakte i minimiziraju mogućnost zaraze kovidom.

10 najbrže rastućih Ozi industrija

Rast prihoda 2021-2022

  1. Uzgoj pirinča             403,5%
  2. Uzgoj pamuka 240,9%
  3. Telezdravstvo 169,7%
  4. Uzgoj mahunarki 68,1%
  5. Veleprodaja žitarica 54,4%
  6. Onlajn prodaja namirnica 47,8%
  7. Uzgoj žitarica 46%
  8. Onlajn prodaja nameštaja 39,1%
  9. Onlajn prodaja muške odeće 33,6%
  10. Onlajn prodaja proizvoda za bebe 29%

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here