Poljska bi da uplaši Rusiju sa nekoliko hiljada američkih vojnika

Sputnjik, Vestionline
0
pixabay.com
Američki vojnici

Deklaracija o vojnoj saradnji, koju su na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku potpisali predsednici SAD i Poljske Donald Tramp i Andžej Duda, neće ostati bez odgovora Moskve, upozoravaju ruski eksperti.

Prema rečima Dude, američke trupe u Poljskoj omogućiće da se izbegne rat. „Duboko verujem da je to najbolji put da se spreče novi vojni konflikti“, rekao je poljski predsednik. Jurij Zverev s Baltičkog federalnog univerziteta „Imanuel Kant“ smatra, međutim, da sporazum svakako neće doprineti bezbednosti.

– Svaka akcija izaziva reakciju, a potpuno je jasno da će povodom jačanja američkog vojnog prisustva u Poljskoj Rusija morati da preduzme uzvratne mere. Jasno je takođe da će mesta dislokacije tih trupa postati potencijalne mete – upozorava Zverev za Sputnjik.

On ističe da nije u pitanju samo povećanje američkog vojnog prisustva u Poljskoj, već da potpisivanje ugovora između Vašingtona i Varšave ima i drugi podtekst.

– Poljska želi da bude “miljenica” SAD u istočnoj Evropi, a možda i u Evropi uopšte. A ovo je način da se učvrste poljsko-američke veze. Poljska istovremeno očekuje američke investicije, razvoj trgovine. Ali zasad je ovo u velikoj meri jednostrano. SAD su zaključile nekoliko velikih vojnih ugovora vrednih milijarde dolara za kupovinu protivraketnih sistema “Patriot”, iskoristivši želju Poljaka da ojačaju vojnu saradnju. Radi se o sumi od preko pet milijardi dolara, ali su poljske kompanije koje su računale na proizvodnju delova, dobile samo mrvice – konstatuje ruski stručnjak.

Jurij Borisjonok sa Moskovskog državnog fakulteta kaže da je jasno da priče kako to nije upereno protiv Rusije predstavljaju loše zamaskiranu laž. On dodaje da je zasad teško reći koliko nekoliko hiljada američkih vojnika koji će biti premešteni iz drugih američkih baza u Evropi, pre svega iz Nemačke, mogu da uplaše Rusiju i promene ravnotežu snaga na istoku starog kontinenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here