EPA-EFE
Poljski vojnici

Poljska će izgubiti celu svoju vojsku ako pokuša da pokrene konvencionalni rat protiv Rusije, smatra bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal “The Geopolitics In Conflict Show”.

– Poljaci sada pričaju o izgradnji impresivne vojske. Za to nameravaju da potroše stotine milijardi evra… Savetovao bih im da bace pogled na bojno polje u Ukrajini i shvate da će konvencionalni rat sa Rusijom dovesti do toga da Poljska izgubi sve što je pokušavala da stekne – istakao je oficir.

Stvaranje oklopnih pesnica neće pomoći Varšavi u slučaju sukoba sa Moskvom, smatra Riter. Za vođenje savremene kombinovane borbe potrebna je stalna obuka i formiranje profesionalnih oružanih snaga, podsetio je bivši obaveštajac. Poljska neće uskoro imati takvu vojsku. Ona danas ima samo vojsku na papiru, smatra stručnjak.

Ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio da će vojni rashodi Poljske 2023. godine dostići četiri odsto BDP. Ranije je ovaj pokazatelj bio planiran na nivou od tri odsto, ali je sukob u Ukrajini bio povod da se Varšava brže naoružava, precizirao je premijer.

12 COMMENTS

  1. Poljaci su se uvek borili sa opstanak Poljske. Rusi vodili osvajacke ratove. Od Azerbejdzana do Kamcatke. Znaju to najbolje i starosedeoci Sibira, narodi iz Centralne Azije, ali bogami i Poljaci. Dok je trajalo gusenje Varsavskog ustanka protiv nacista, Crvena Armija je cekala da ih nacisti poubijaju, da bi kao oni usli u Poljsku i odmah totalitarni komunisticko – staljinovski rezim instalirali. Daleko Rusima kuca bila. I od Srbije i od celog Balkana.

    • Rusi nikad nisu imali aspiracije prema Balkanu, čak su jednom prošli kroz Balkan do austrije, pa se vratili kući!Sa druge strane Srbija je uvek molila Ruse za pomoć, od prvog ustanka pa nadalje, tako da ne trabunjaj, a što se staljnizma tiće, malo je Rusa bilo u njegovom vrhu, od Lenina,Trockog,Stalina, Berije, Hruščova pa nadlje nijednog Rusa, kao što ni u staroj Jugi posle Rankovića nije bilo nijednog Srbina u vrhu, pa su opet Srbi sve ugnjetavali!

    • “Prvo procitaj povelje UN, mozes od 106, 107 je narocito vezana za Njemacku…USA, Rusija, Velika Britanija i Francuska zadrzavaju pravo da napadnu bilo koju zemlju u kojoj se pojavi nacizam.
      Naročito se odnosi to na zemlje koje su bile neprijatelj jedne od cetiri gore navedene potpisnice.”
      Sada se vrati u period prve polovine drugog svijetskog rata i prouci ko je sve bio uz naciste dok nisu zasvirale “Staljinove orgulje”.

  2. @ Radovan III
    Знате ли да медаља има две стране?
    Пољаци све само не и невини у односима са Русима.

  3. Mislim da je crvena armija čekala dan “d” da krene dalje…da ne bi previše ušli na zapad.ruzveltova nameštaljka.

  4. Hahahahaha, zapanjeni domaci izdajnici. Zive na Zapadu, mrze ga ali pruzaju ruku za zapadnu milostinju. Sizofrenija do neba. Ne bi vam ni psihijatar Jovan Raskovic mogao da pomogne, a bogami ni heroj srpstva, dr. Dabic. Nema leka za vas. Teske su mitoloske bolesti. Neizlecive i vrlo bliske vecnimgubitnicima koji slave svoje gubitke , od Kosovske bitke do danasnjeg Kosova, preko Slavonije i RSK. Had i beda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here