epa/ZACH GIBSON
Duda ostaje predsednik Poljske?

Poljska je pozvala Nemačku na održavanje 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, ali nije pozvala Rusiju, saznaje Sputnjik iz saopštenja pres-službe predsednika republike Poljske.

U Poljskoj se svake godine 1. septembra održavaju manifestacije povodom dana sećanja na napad nacističke Nemačke i na početak Drugog svetskog rata.

Mesto događaja je rt Vesterplate u Gdanjsku, a početak u 04 časa i 48 minuta. Upravo tada su nacisti počeli prvo bombardovanje poljske teritorije.

Aktuelni saveznici

Ove godine u Varšavi su odlučili da obeleže datum kada je započeo Drugi svetski rat u krugu sadašnjih saveznika.

„Poljska će obeležiti te dramatične događaje zajedno sa zemljama, sa kojima danas tesno sarađujemo u interesu mira u celom svetu, zasnovanog na principima poštovanja međunarodnog prava“, saopštila je pres-služba poljskog predsednika.

Takođe su pojasnili da su na događaj pozvane zemlje-članice NATO, EU i Istočnog partnerstva, uključujući i Belorusiju, kao člana ove inicijative.

Činjenica da je Nemačka napala Poljsku 1. septembra 1939. godine Poljskoj, očigledno, ne smeta – zato što su sada obe zemlje članice NATO i EU.

Potpredsednik Vlade Poljske Jacek Sasin ranije je saopštio da je na manifestacije u znak sećanja na početak Drugog svetskog rata pozvana Angela Merkel.

– Ne želim unapred da potvrđujem, ali mi smo optimistični – rekao je on, odgovarajući na pitanje da li je kancelarka pristala da dođe.

Dolazi Tramp?

U Varšavi posebne nade polažu u posetu predsednika SAD Donalda Trampa. Predsednik Poljske Andžej Duda je, za vreme nedavne posete Sjedinjenim Američkim Državama, još jednom lično pozvao Trampa na događaj.

Bela kuća još nije dala zvaničan odgovor, ali u Poljskoj je već objavljeno da će Tramp doputovati 31. avgusta i da će ostati do 1. septembra.

U nadi da će se to desiti, poljski mediji pišu da se rukovodstvo Poljske sprema da prenese događaj iz Gdanjska u Varšavu.

Rusija nije pozvana

Poljski zvaničnici su objasnili da Rusija nije pozvana na obeležavanje 80. godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata, koji je počeo zbog kršenja međunarodnog prava 1939. godine.

Rat je počeo 1. septembra 1939. godine napadom Nemačke na Poljsku. Nakon toga, jedan deo teritorije Poljske pripao je Nemačkoj, a drugi deo Sovjetskom savezu.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov ranije je istakao da se nijedan memorijalni događaj, posvećen godišnjici Drugog svetskog rata, u bilo kojoj zemlji na svetu – ne može smatrati punopravnim bez učešća Rusije.

Sa druge strane, potpredsednik Vlade Poljske Sasin je izjavio da Rusija nije na listi gostiju – zbog oružanog sukoba na jugoistoku Ukrajine.

– Bilo bi neprikladno da se obeležava godišnjica oružane agresije protiv Poljske sa učešćem lidera države koja se tako ponaša prema svom susedu – rekao je on.

5 KOMENTARA

  1. Bože moj bože moj.Nisu pozvali Ruse.Pa kako da ih pozovu kad su ih Rusi oslobodili od onog što oni u stvari jesu:fa,šisti.Znate da je Aušvic bio u Poljskoj i to bez blagonaklonosti katoličke Poljske nije moglo biti.Znate koji je prvi papa bio a da nije Italijan:pa Poljak.Taj papa je bio fa,šista i skrivao se dok ga Vatikan nije nagradio za njegovo fa,šističko opredeljenje.U ostalom i danas kad malo bolje pogledate zemlje novostvorene a i one stare koje su u EU to su sve bili fa,šisti.Čak tu nije bitna ni vera (Rumunija,Bugarska)već faš,ističko opredeljenje.

  2. Jos malo mogu da se ludiraju, nece dugo trajati pa ce ostati geografski pojam – kao sto su bili. Bice jednostavno podeljeni i Nemci ce vratiti ono sto je bilo njihovo. Poljaci ce opet dizati ruke a Poljakinje noge, ali nista nece pomoci. Rusi nisu toliko ludi da jos jednom ginu za njih. Samo ce posmatrati igru. Poljaci i ne slute sta ih ceka.
    A Vojtila nikad nebi postao papa, da ga Nemci, iz zahvalnosti za ucinjene usluge u ratu i ocekivanu pomoc za ujedinjenje, nisu progurali u Rim. I upalilo je. Vojtila je bio ratni zlocinac, jer je kao hemijski tehnicar pomagao proizvodnju gasa za unistavanje Jevreja. Religiji se posvetio tek posle rata i tako sacuvao zivot.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime