Pomen jadovničkim mučenicima

0

Kod Šaranove jame na Velebitu služen je parastos jadovničkim žrtvama povodom Dana sećanja na Jadovno 1941. godine, a nedaleko odatle na mestu logora i danas se nalazi grobnica iz koje nisu ekshumirani posmrtni ostaci 1.300 Srba i 200 Jevreja.
Parastos su služili sveštenici Gornjokarlovačke i Banjalučke eparhije, kome su, osim potomaka i poštovalaca žrtva, prisustvovali i predstavnici vlasti Republike Srpske.
Predsednik Udruženja Jadovno 1941. iz Banjaluke Dušan Bastašić rekao je da se posle parastosa oko 150 potomaka i poštovalaca žrtava uputilo jadovničkom mučeničkom stazom, dugom oko sedam kilometara, do mesta nekadašnjeg logora Jadovno, gde je služen pomen žrtvama. Na tom mestu je 2012. godine postavljen časni krst osveštan u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.
"Tu se i danas nalazi grobnica s posmrtnim ostacima 1.300 Srba i 200 Jevreja pobijenih krajem avgusta 1941. godine. Oni do danas nisu ekshumirani", rekao je Bastašić i dodao da je u prethodnih pet godina pokrenuto više inicijativa da to bude urađeno.
Tokom dana organizovana je i poseta Memorijalnom centru "Nikola Tesla" u Smiljanu, gde je mesni sveštenik predočio kraći istorijat o crkvi u kojoj je služio Teslin otac i u kojoj je kršten čuveni srpski naučnik.
Uz crkvu se nalazi devastirano pravoslavno groblje, a danas u Smiljanu nema nijedne srpske porodice. Bastašić ističe da se uz crkvu nalazi i kosturnica, u kojoj su posmrtni ostaci 530 pobijenih Srba 1941. godine, koja je u proteklom ratu devastirana. On je dodao da je kosturnica sada pokrivena mermernim pločama na kojima nema nijednog slova o tome šta taj objekat predstavlja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here