Pomirenje na mestu zločina

0

Zoltan Dani, Željko Mirković i Dejl Zelko

 

Film je učestvovao na Red Dirt Festivalu u Oklahomi gde je bio nominovan za najbolji dokumentarac i dobio nagradu za najbolji koncept dokumentarnog filma. Osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na Borego Springs filmskom festivalu u Kaliforniji i bio nominovan za najbolji dokumentarac na Svetskom filmskom festivalu u Kvinsu u Njujorku.

"Drugi susret" govori o susretu Dejl Zelka, američkog ratnog pilota koji je za komandama nevidljivog bombardera F-117A učestvovao u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine i Zoltana Danija, oficira protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije čija ga je raketna baterija oborila tokom četvrte noći vazdušnog dejstva. To je bio njihov prvi susret. Drugi susret dogodio se mnogo godina kasnije u miru kada je Zelko došao u Srbiju da upozna Danija i obiđe mesto na kome je njegov avion oboren pre 12 godina.
 

Priznanje za jedinstvenu priču

Za jedinstvenu priču o humanosti i nadi pomirenja za prikazani susret neprijatelja koji postaju prijatelji, film "Drugi susret" osvojio je pre nekoliko dana, tačnije 11. aprila, nagradu Grand Pri na Devetom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Zlatna buklija 2014. u Velikoj Plani. Na konkursu je bilo prijavljeno čak 147 filmova, a Komisija za selekciju prispelih radova za takmičarski deo festivala predložila je 80 filmova. Najbolji među njima bio je Mirkovićev.

Gledaoci širom Amerike hvalili su dokumentarac na svim filmskim forumima i preporučili ga kao ostvarenje koje govori o nadi, pomirenju, toleranciji i neverovatnom prijateljstvu koje se izrodilo između dva vojnika iz protivničkih tabora, njihovih porodica i porodice reditelja Željka Mirkovića koji se, radeći film, sprijateljio sa svima njima.

Film je takođe imao svoju projekciju u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, na čuvenom Kolumbija univerzitetu, u američkom Kongresu, američkim školama, a o njemu su pisani prikazi u udarnim američkim listovima kao što su Nenj Džork Times, Los Angeles Times, Varietdž i Village Voice- I publika van Amerike, u Nemačkoj, Sloveniji, Italiji, imala je priliku da ga vidi, a povodom svih uspeha reditelj Mirković kaže:

– Možda je baš ovog trenutka, kada je jedna evropska zemlja poput Ukrajine, na ivici građanskog rata, ponovo vreme da se svi zajedno podsetimo koje su to prave vrednosti!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here