Pomoć Srbiji stiže sa svih strana

0

Rusija pomaže Srbiji kada je najpotrebnije
 

Rusija, kao i više evropskih zemalja i država iz regiona, uputili su u Srbiju humanitarnu pomoć i spasilačke ekipe. Tokom dana stići će i drugi deo humanitarne pomoći UN, sa hranom i vodom, za najugroženije stanovništvo.

 

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov najavio je da će Rusija poslati dodatnu humanitarnu pomoć Srbiji,

"Zatražiću dodatnu humanitarnu pomoć. Još jedan avion sa hranom i lekovima će biti poslat", rekao je Pučkov.

 

On je zatražio od srpskih vlasti da ga obaveste šta im je potrebno, prenosi Itar Tas.

 

UN su osnovale koordinacioni tim pri Sektoru za vanredne situacije, koji sa nadležnima iz Srbije koordinišu svu pristiglu pomoć i pomažu lokalnim vlastima u otklanjanju posledica poplava. U Srbiju je tokom noći stiglo 40 spasilaca iz Francuske specijalizovanih za odbranu od poplava, opremljenih sa dva čamca za spasavanje, nekoliko pumpi i ostalom opremom.

 

Evo kako pomoći ugroženima u poplavama

 

Spasilački timovi iz 17 zemalja sa pumpama velikog kapaciteta i čamcima, zajedno sa srpskim kolegama, bez prestanka rade na evakuaciji ugroženih. U Srbiji su na spasavanju ugroženih angažovani spasioci iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Belorusije, Makedonije, Crne Gore….

 

Pročitaje još:

* Rusija donela 70 tona humanitarne pomoći, pomaže i EU

* Viseći na mostu spasao grad od nestanka vode

* Nesebična pomoć otadžbini

U Obrenovcu, na evakuaciji ugroženih, angažovano je 76 spasilaca iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije. Iz te zemlje stigla su još dva aviona sa humanitarnom pomoći i tehničkom opremom, a za danas je najavljen dolazak još jednog aviona sa humanitarnom pomoći.

 

Srbiji su pritekli u pomoć i helikopteri iz Nemačke, Švajcarske, Belorusije, Makedonije i jedan iz kontingenta Euleksa. U akciju spašavanja uključeno je i sedam helikoptera iz Slovenije i Mađarske, koji rade uz koordinaciju Helikopterske jedinice MUP-a Srbije. Iz Hrvatske je stiglo 65 tona vode za piće, a iz Makedonije 25.

 

Pomoć u hrani, vodi, odeći i neophodnim sredstvima za bebe stiže i od srpske dijaspore. U Srbiju je tokom noći stigla i humanitarna pomoć Udruženja Srba i Zajednice srpskih klubova iz Beča koja se sastoji od konzervirane hrane, vode, opreme i hrane za bebe, mleka, sredstava za higijenu i odeće, a Crveni krst Ohrida poslao je odeću, vodu i sredstva za higijenu.

 

Vlada Azerbejdžana uputila je Srbiji humanitarnu pomoć za poplavama ugroženom stanovništvu u vrednosti od više od 400.000 evra, saopštila je danas ambasada te zemlje u Srbiji.

 

Večeras oko 21 sat na beogradski aerodom "Nikola Tesla" iz Azerbejdžana će stići čamci, generatori, pumpe i filteri za ispumpavanje vode, kanisteri za vodu, šatori, ćebad i druga oprema.

 

Druga tura pomoći Ujedinjenih nacija u hrani i vodi za poplavama ugroženo stanovništvo Srbije dopremljena je u ponedeljak popodne na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

 

Kampanju prikupljanja pomoći za žrtve poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini započela je i Norveška, saopštila je Ambasada ove zemlje u Srbiji. Crveni krst u Norveškoj je za sada prikupio 40.000 evra.

 

Uprava za vanredne situacije Danske saopštila je da za Srbiju hitno šalje ekipu spasilaca, dvanaest specijalnih vozila i dva pumpna postrojenja, kako bi pomogla poplavljenim područjima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here