EFE/PAVEL GOLOVKIN/POOL
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo najoštrije je kritikovao odnos Kine prema širenju zaraze koronavirusa, istakavši da vladajuća Komunistička partija još uvek negira podatke potrebne za sprečavanje novih slučajeva.

On je u intervjuu za radio Vašington voč ponovio optužbe da je kinesko kašnjenje u informisanju o virusu ugrozilo ljude širom sveta i da je to “dovelo u opasnost hiljade života”, prenosi Rojters.

– Zabrinut sam da tim prikrivanjem, tim dezinformacijama kineska Komunistička partija i dalje uskraćuje svetu potrebne informacije kako bismo sprečili da se novi slučajevi ili nešto slično ponovi – rekao je Pompeo.

Istovremeno, on je optužio Iran i Rusiju za kampanje dezinformacije o virusu.

– Kampanja dezinformacija Rusije i Irana, kao i Kine se nastavljaju. Govore o tome da je to stiglo od američke vojske i kažu da je možda počelo u Italiji, kako bi odvratili odgovornost – rekao je Pompeo.

Uprkos oštrim kritikama upućenim Kini, on se, navodi Rojters, suzdržavao da virus nazove “kineski virus” ili “virus Vuhan”, etiketama koje su naljutile Peking i koje je on više puta koristio.

– Doći će vreme za optuživanje – rekao je, ali i dodao je da je važno da svet sada zna o čemu se zapravo radi.

– Ovo je trenutna globalna kriza i moramo da se uverimo da je svaka zemlja transparentna i da deli šta se stvarno dešava, tako da globalna zajednica, globalno zdravstvo može da radi na ovome na holističan način – rekao je Pompeo.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here