EPA/Tomislav Georgiev
Majk Pompeo i Zoran Zaev u Skoplju

Američki državni sekretar Majk Pompeo kritikovao je “štetan” uticaj “ruskih trolova” i “kineskog podmićivanja” tokom boravka u Severnoj Makedoniji u okviru putovanja na Balkan.

– Severna Makedonija se mora odlučno odupreti i odbraniti od štetnih uticaja – rekao je Pompeo novinarima u društvu makedonskog premijera Zorana Zaeva.
Zapad je više puta optuživao Rusiju da stoji iza kampanja dezinformisanja na društvenim mrežama, naročito u 2018. u vreme političke bitke zbog promene imena te zemlje čemu se Moskva protivila.
Poznato je da je Severna Makedonija i sama bila važno središte za proizvodnju “lažnih vesti” namenjenih američkom tržištu tokom kampanje za predsedničke izbore 2016, na kojima je pobedio Donald Tramp.
Mike Pompeo je takođe upozorio na “strategiju masovnog kineskog podmićivanja za ugovore o izgradnji infrastrukture”.
U poslednjih šest godina Kinezi sprovode strategiju masovnih ulaganja u infrastrukturu i na tom su polju sada suparnici Evropljanima. Njihove ugovore prate zajmovi na koje Zapad upozorava zemlje Zapadnog Balkana koje su bez novca, ističući da bi ih mogli gurnuti u dužničko ropstvo.

3 COMMENTS

  1. Pa dužnik j4e dužnik kako kineski tako i zapadni.Zar mora biti samo zapadni.Ne mora.Zato sicilijanac iz aMerike svoje poruke zadrži za sebe.

    • Zapravo mi se čini da se on pobrkao, to je trebao reći u Crnoj Gori, a ono što je prigovorio u Crnoj Gori za Makedoniju, ali nema veze, čulo se i jedno i drugo, a pružena je prilika za izvrdavanje.

      • Upravo tako.Pa ti amerikanci ne znaju ni u koju zemlju idu.Toliko o njima i njihovom intresovanju za ovo što su baš oni stvorili a to je nakaza od država i državica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here