Ponosni vlasnik najboljeg letača

0

Goran Vulić sa svojim ljubimcem

Goran ima baštu na domaku Roršaha i u njoj je izgrađen veliki golubarnik, u kome se nalazi oko 150 visokoletača. Pored golubova, hobi su mu kokoške i zečevi, a prodajom kokošjih jaja, kaže, finansira kupovinu hrane i lekova za svoje ljubimce visokoletače.
 

Hrana iz Belgije

– Najkvalitetnija hrana za golubove je belgijska, koja sadrži sve moguće vitamine, dok ih u Srbiji hrane kukuruzom i ubacuju neke granule.

 

 

Moji golubovi prosečno svakog dana pojedu 4,5 kilograma hrane. Stavljam im i minerale da mogu bolje da vare hranu, divlji golubovi to sami nalaze u prirodi, dok ovi domaći nemaju te uslove.

– Golubove sam počeo da držim od 1997. godine, a kao i svi ostali golubari doneo sam ih iz Srbije na crno. Jednom sam probao legalno da ih uvezem u Švajcarsku i to me je koštalo 800 franaka, jer sam morao da ih vratim avionom nazad.

 

Od tada mi ne pada više na pamet da ih prijavljujem – iskren je Goran.

U početku je doneo obične golubove koje je "pohvatao po selu", a kasnije od renomiranih uzgajivača u Srbiji.

– Prvi put sam doneo 10 goluba odjednom, i tako nekoliko puta. Sada se sami razmnožavaju, tako da nemam više potreba da ih švercujem.

 

Inače, u Srbiji bolji golubovi se cene od 1.000 do 5.000 evra, pa ljudi žive samo od njihove prodaje.

Goran trenutno ima najboljeg letača u Švajcarskoj, sa prosekom 8,57 sati u vazduhu.
– Boljeg od njega nema, a kada sam osvojio prvo mesto moji golubovi su imali prosek od 7,42 sati. Golubovi ovde u Švajcarskoj, na žalost, nisu više tako na ceni kao pre. Kada sam 2002. godine prvi put osvojio prvo mesto, golubove sam sa mojim prstenom prodavao kao alva, a cena im je bila 100 franaka po komadu – kaže naš domaćin.

Za vreme naše posete, kod Gorana Vulića bili su takođe poznati golubari: Slaviša Paunović, Ljubodrag Stojadinović i Dejan Nikolić iz Bazela, Zoran Nedeljković iz Ciriha, Miodrag Ilić iz Vintertura, kao i Mile Novaković iz Roršaha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here