TANJUG/AP
Ilutracija

Jugoistok Kvinslenda i severoistok Novog Južnog Velsa dostigli su u ponedeljak i utorak vrh poplavnog talasa, kakav se u ovim predelima ne pamti u poslednjih pola veka.

Na potezu od Brizbejna, preko Logana i Gold Kousta, pa sve do Lismora u NSW, obilne kiše koje liju danima podigle su nivo vode u rekama do rekordnih, biblijskih razmera.

U zastrašujućim poplavama u Kvinslendu stradalo je osam ljudi, a na stotine njih je ostalo bez krova nad glavom.

Reka Brizbejn je u utorak dostigla rekordnih 3,7 metara, dok je reka Mari kod mesta Gimpi zabeležila nezapamćeni nivo od 18,2 metara.

Situacija je još gora u Lismoru, gradu sa oko 30.000 stanovnika, gde bujica nosi automobile po ulicama, a ljudi koji nisu uspeli na vreme da se evakuišu morali su da se penju čak na krovove svojih kuća, gde su čekali spasilačke ekipe?! Na hiljade stanovnika Lismora je evakuisano, a mnogi su dobili obaveštenje da je sada kasno da sami napuštaju svoje domove, već da pronađu najvišu moguću tačku i tu sačekaju pomoć.

Zastrašujući prizori kako spasioci u čamcima preuzimaju u naručje decu, stare ljude i kućne ljubimce, dok neki građani sa pojasevima za spasavanje plivaju pored spasilačkih čamaca, obišli su planetu.

Voda u rekama Ričmond i Vilsons je probila mnoge nasipe i doslovce potopila kilometre obale. Vilsons je dostigao vodostaj od 14 metara u ponedeljak rano ujutro, da bi nepunih 24 sata kasnije zabeležio rekordnih 16 metara u Lismoru!

Najdramatičnije je bilo na hotelu Lismor u cenru grada, gde se 26 stanovnika popelo na krov i po jezivom pljusku su satima čekali na spasilački helikopter, koji ih je izbavio u grupama i prevezao na bezbedno.

Mnogi građani su izgubili sve što su imali, napuštajući poplavljene domove samo u garderobi koju su u tom trenutku imali na sebi.

Dobra vest za ovaj deo Australije koji je pogođen nezapamćenom elementarnom nepogodom je taj da se očekuje prestanak padavina u narednih nekoliko danam ali je sudbina mnogih naselja neizvesna jer se najavljuju nove obilne kiše već iduće sedmice.

Pomoć države

Svi žitelji 17 opština zahvaćenih poplavama, koji su direktno pogođeni uticajem katastrofe, dobiće jednokratnu pomoć od savezne vlade. Biće isplaćivano 1.000 dolara po odrasloj osobi i 500 dolara po detetu, a za one koji na duže vreme nisu u mogućnosti da se vrate na svoje poslove zbog posledica poplava, biće obezbeđena finansijska podrška u trajanju od najviše 13 sedmica.

1 COMMENT

  1. nije to nista jos malo odnijeti ce vas djavo i pisace negdje bio tamo jedan narod koi je naselio citav kontinet ubijajuci starosedeoce

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here