EPA
Veliko područje države je pod vodom

Bilans teških poplava koje su pogodile jugoistočni Kvinslend u nedelju je šest nastradalih i oko 1.400 poplavljenih domova u Brizbejnu.

Reka Brizbejn dostigla je vrhunac u centralnom poslovnom okrugu sa 3,1 metar u nedelju ujutro, što je ispod 4,46 metara koliko je zabeleženo tokom poplava 2011. Međutim, vlasti očekuju da mogu da se očekuju nove bujice.

U Gimpiju je zabeležene najveće poplava u jednom veku. Reka Meri je u nedelju ujutro premašila 23 metra, premašivši poplave iz 1999. (21,95 m), kao i poplave koje su usledile 2011. i 2013, kao i najviši nivo koji je zabeležen od 1898.

Procenjuje se da je pogođeno više od 500 domaćinstava i 130 preduzeća, a 550 ljudi se nalazi u hitnom smeštaju.

Upozorenje o teškim vremenskim prilikama u nedelju ujutro je bilo za Brizbejn, Gold Koust i zapadno do Vorika. Biro za meteorologiju upozorio je na potencijalne iznenadne poplave, posebno iznad priobalnih područja južno od Kaloundre i zaleđa Zlatne obale. Očekivana količina padavina je bila preko 200 milimetara tokom šest sati.

Zatvorene su stotine puteva, uključujući glavni autoputevi. Ministar saobraćaja Kvinslenda, Mark Bejli je rekao u nedelju ujutro da je skoro 1.000 saobraćajnica zatvoreno širom regiona, uključujući autoput Brus u oba smera između Brizbejna i Sanšajn Kousta i autoput Varego između Brizbejna i Tuvumba.

Železničke linije između Brizbejna i Sanšajn obale takođe, nisu saobraćale.

Upozorenje za NSW

Severni deo Novog Južnog Velsa je takođe, upozoren na moguće poplave, i obilnim padavinama od 250 mm. U nedelju je stigla naredba za evakuaciju za grad Tumbulgum u Tvidu, kao i upozorenje za evakuaciju za reku Klirens blizu Meklina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here