pixabay.com
Foto: Ilustracija

Indonezija je odustala od kupovine ruskih borbenih vazduhoplova.

Sada se odluka svodi na dve opcije – Boeing F-15EX Eagle II i Dassault Rafale, izjavio je načelnik štaba vazdušnih snaga te zemlje.

Obraćajući se medijima tokom okupljanja u vazduhoplovnoj bazi Halim Perdanakusuma u blizini indonežanske prestonice Džakarte, glavni zapovednik vazduhoplovstva, Fađar Prasetjo, rekao je kako ova zemlja jugoistočne Azije traži borbeni lovac srednje ili teške kategorije 4.5 generacije, prenosi Jutranji list pisanje Defence News-a.

Rekao je kako je sužavanje izbora na američki F-15EX i francuski Rafale odluka doneta u saradnji s Ministarstvom odbrane, dodajući da Indonezija želi dve do tri eskadrile borbenih vazduhoplova, čija bi vrednost zavisila od mogućnosti budžeta.

Prasetjo je takođe potvrdio da Indonezija “teška srca” odustaje od svog plana nabavke ruskog Suhoja Su-35 Flanker-E. Zemlja je 2015. odabrala ruski dvomotorni jednosed, ali nikada nije potpisala ugovor za 11 vazduhoplova nakon pregovora s Rusijom 2018. godine.

Iako Indonezija to nije izričito navela, moguće je da je njena suzdržanost da zaključi nabavku Su-35 nastala zbog zabrinutosti da bi taj potez mogao pokrenuti američke sankcije.

Radi se o Zakonu o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije koji je izglasao Kongres 2017. godine, a cilj mu je da obeshrabri vlade i drugih subjekata da nabavljaju oružje, vojnu opremu i delove od američkih protivnika poput Irana, Severne Koreje i Rusije.

Plaćanje kafom, palminim uljem, čajem…

Prasetjo je napomenuo da bi, ako Indonezija odabere F-15EX, isporuke višenamenskog lovca mogle započeti već 2027. godine.

Koje god vazduhoplove izaberu, oni će služiti uz postojeću indonežansku flotu obnovljenih Lockheed Martin F-16C/D Fighting Falcon, koji su pre bili deo američkih vazdušnih snaga, te ruskih Suhoja Su-27/30 Flanker.

Indonezija traži nove vazduhoplove kako bi zadovoljila sve hitnije potrebe protivvazdušne odbrane, ali budžetski problemi i duga lista odbrambenih zahteva koče napore da se popuni rupa u protivvazdušnoj odbrani ove zemlje sastavljene od više od 17.000 ostrva koji se protežu od istočnog ruba Indijskog okeana pa sve do Papue Nove Gvineje.

Indonezija je ranije izrazila interes za kupovinu austrijske flote borbenih vazduhoplova Eurofighter Typhoon, koje je ta evropska zemlja prevremeno povukla iz upotrebe zbog troškova i koruptivnog skandala.

Rusko naoružanje se plaća i palminim uljem

Džakarta je 2018. godine, kako su izveštavali mediji, postigla dogovor s Moskvom o kupovioni 11 višenamenskih borbenih aviona Suhoj Su-35S za koje bi Indonezija ukupno platila 1,14 milijardi dolara, a plaćanje, kako je bilo dogovoreno, ne bi bilo samo u novcu, nego i proizvodima poput kafe, palminog ulja i čaja, koje Indonezija, inače četvrta najmnogoljudnija država na svetu izvozi u velikim količinama.

2 COMMENTS

  1. F15 može samo polovne naći,za Rafala će doći na red za 15-20 godina,i sve za zelembaće ništa ulje i kafa

  2. odrzavanje f-15 i rafala je skuplje od samih aviona. neka puknu zelene. posle ce doci kod rusa ali naravno po vecoj ceni. isto kao sa gasom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here