Porezi kuću razgrađuju

0

I pored navodnih sniženja taksi zbog rasta vrednosti nekretnina, građani Melburna danas izdvajaju više za administrativne takse nego 1999. godine, kada su poreske stope bile više, piše "Herald san".

Institut za nekretnine Viktorije zatražio je od ovdašnje vlade da smanji administrativne takse, kao što je ranije učinjeno 2006. godine. Međutim, vlada Viktorije (REIV) se pravda da su im "ruke vezane" zbog gubitaka u državnim prihodima koje su imali tokom nedavne svetske ekonomske krize. U predlogu za budžetske olakšice REIV podseća vladu i da se u Viktoriji trenutno primenjuje najviša poreska stopa na nekretnine.

Izvršni direktor REIV Enzo Rajmondo apeluje na vladu da odmah izvrši korekciju administrativnih taksi. On podseća da su poslednjih godina vrednost nekretnina u Viktoriji znatno porasla, ali da poreske stope država nije smanjivala.

Veliko interesovanje

Podaci s tržišta nekretnina potvrđuju da i pored nedavnog povećanja kamatne stope od 0,25 odsto ne prestaje interesovanje za kupovinu kuća u Melburnu. Tokom prošlonedeljnih aukcija prodato je čak 85 odsto svih ponuđenih

– Zbog toga svako ko danas kupuje kuću po prosečnoj ceni, plaća i najviše državne namete – upozorava Rajmondo.

Prosečna cena kuće u Melburnu danas iznosi 540.500 dolara na koju potencijani kupac državi, na ime taksi, mora da izdvoji još 24.400 dolara, odnosno 4,5 odsto od plaćene cene.

– Ukoliko bi se visina taksi smanjila na period od pre deset godina, kupac kuće bi uštedeo oko 700 dolara – objašnjava kaže Rajmondo.

Prosečna cena kuće u Melburnu 1999. godine iznosila je 270.000 dolara, kada se za državne namete izdvajalo 11.860 dolara ili procentualno 4,4 odsto.

Međutim, predstavnik iz Ministarstva trezora Viktorije pravda se da je usled manjih državnih prihoda, prouzrokovanih negativnim efektima svetske ekonomske krize, nerealno očekivati smanjenje administrativne takse za nekretnine.

– Samo tokom poslednjih šest meseci, zbog globalne krize, prihodi države su manji za 220 miliona dolara – ističe predstavnik ministarstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here