EPA

Evropska unija nema mogućnosti da ispuni očekivanja Ukrajine i Zapadnog Balkana za njihovo pridruživanje EU, izjavio je portugalski premijer Antonio Košta na konferenciji koju je organizovao CNN Portugal.

– Ova kriza je stavila u prvi plan pitanje proširenja EU, posebno je dramatično pitanje Ukrajine, kao i mnogobrojnih obećanja koja je EU godinama davala, stvarajući nadu, posebno zemljama Zapadnog Balkana. EU ima veoma jasne kriterijume za prijem novih zemalja članica, ali, nažalost, ne postoje kriterijumi za određivanje sopstvenih mogućnosti da ih primi u svoj sastav, citira televizija Koštu.

– Budimo iskreni, EU u uslovima postojeće institucionalne i budžetske strukture nije u stanju da ispuni očekivanja koja stvara – dodao je on.

Prema rečima političara, “efekat bumeranga” od neispunjavanja takvih obećanja može postati za uniju “ogromna kratkoročna drama”. S druge strane, ako ova obećanja nisu bila samo izraz saosećanja, EU treba da izvrši duboku unutrašnju reformu, ako ne želi da eksplodira pod pritiskom novih pristupanja, zaključio je premijer.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here