Printscreen

Ispisivanje grafita “UČK”, “Kosovo je Albanija” i “Adem Jašari” na mestu koje vodi ka spomen ploči knezu Lazaru u mestu Prilepac u opštini Ranilug je skrnavljanje kojim albanski ekstremisti šalju jasnu poruku verske i nacionalne mržnje i nepoštovanja srpskih svetih mesta, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija za KiM je navela da je taj slučaj prijavljen policiji i zatražila da se počinioci ovog ekstremističkog čina, ali i drugih incidenata usmerenih prema srpskom narodu i svetinjama u pokrajini uhapse i adekvatno sankcionišu jer, kako naglašava, politikom nekažnjavanja daju vetar u leđa svim ekstremistima da seju rasnu i versku mržnju.

Kancelarija za KiM navodi da to spomen mesto ima veliki istorijski i emotivni značaj za Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Poštovanje verskih objekata i mesta znamenja jednog naroda civilizacijska su tekovina i preduslov toleranciji i mirnom suživotu”, kažu u Kancelariji za KiM.

Kako se navodi, broj incidenata, među kojima su brojni slučajevi ispisivanja grafita koji slave ovu terorističku organizaciju su se intenzivirali ove godine, na šta Kancelarija za KiM uporno ukazuje, a o čemu obaveštava i sve međunarodne organizacije koje deluju na terenu, kao i zvaničnike u Briselu.

Kancelarija za KiM naglašava da je neophodno da sve međunarodne organizacije, koje su u obavezi da osiguraju bezbednost srpskog naroda na KiM, pojačaju svoje prisustvo, posebno u mešovitim sredinama kako bi se ovakvim provokacijama stalo na put, a srpskom narodu omogućio miran život.

Grafiti su ispisani na mestu koje vodi ka spomen ploči knezu Lazaru, a Kancelarija za KiM podseća da su ovo znamenje huligani lomili već nekoliko puta, pa je meštani postavljaju samo uoči obeležavanja Vidovdana i isti dan je skidaju i sklanjaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here