youtube.com/Radikali u Skupštini

Brojnim teškim uvredama za skupštinskom govornicom lider radikala Vojislav Šešelj dodao i krivično delo pretnje smrću novinarki lista “Danas” Snežani Čongradin, ali se sve završilo osudama velikog dela javnosti, jer on kao poslanik uživa imunitet.

Ovaj institut, propisan Ustavom Srbije i zakonom, narodne predstavnike štiti dvostruko: od odgovornosti za javno izraženo mišljenje, ali i od krivičnih dela za koja je propisana kazna do pet godina. Ta “neprikosnovenost” poslanika, uvedena u cilju njegovog neometanog vršenja funkcije, zbog Šešeljevih istupa prethodnih dana je bila predmet polemika, treba li ukinuti imunitet. Sagovornici “Vesti” koji su i sami sedeli u skupštinskim klupama su protiv ukidanja, ali i protiv uvreda i pretnji koje, kako kažu, moraju biti sankcionisane.

Govor mržnje

Sve su to definicije, tumači bivši poslanik Srđan Milivojević. On ističe da je ljudima važno objasniti šta je u stvari poslanički imunitet, upravo zbog samovoljnih tumačenja kojima se ovaj institut izvitoperuje.

– Besmisleno je ukidati slobodu govora iskazanog slobodnom voljom, što nikako ne sme da bude vređanje kakvo smo čuli od Šešelja. Inače, postoji više mehanizama kojima poslaniku može da bude oduzeta reč ako vređa i preti, od izricanja opomene do udaljavanja sa sednice – kaže on.

Mada Poslovnik o radu parlamenta ima mehanizme za sprečavanje poslanika da izgovara uvrede i pretnje, predsednica parlamenta Maja Gojković smatra da ga treba menjati. Ona je pozvala opoziciju da se vrati u klupe da bi izradili i novi Poslovnik i Kodeks o ponašanju kako bi se onemogućilo “neprimereno ponašanje i uvrednjive izjave poslanika”.

Milivojević, međutim, ukazuje da u Šešeljevom i drugim slučajevima takvih nastupa poslanika vladajuće koalicije, predsedavajući zasedanjem ne primenjuje sadašnji Poslovnik o radu parlamenta, što dovodi do besprizornih scena. Kako ističe, na nastupe poput Šešeljevog se žmuri, jer on skreće pažnju sa gorućih tema, ali je kaže “jasno da je Šešelj i ubačen da obesmišljava parlament i da sve to što radi, radi po zadatku”.

– Njegovo ponašanje za govornicom podleže i drugim sankcijama, kao krivično delo progona i Tužilaštvo mora da reaguje – ukazao je on.

Milivojević, uz podsećanje da poslanik ako počini krivično delo za koje je propisana kazna iznad pet godina zatvora, nema imunitet, navodi da masa krivičnih dela koje je načinio Šešelj, kao što je govor mržnje, napadi po rasnoj, rodnoj, verskoj pripadnosti i progon, kada se saberu prelaze propisanih pet godina.

Pištolj i palica

Poslanik, kako je navedeno, ne može u zatvor dok mu imunitet ne bude ukinut, a prema Poslovniku Skupštine, zahtev za odobrenje određivanja pritvora ili pokretanja krivičnog ili drugog postupka kojim je propisana kazna zatvora, nadležni organ podnosi predsedniku parlamenta, a on Odboru za administrativna i imunitetska pitanja. Na predlog odbora, Skupština, prema čl. 253 može da uspostavi imunitet poslaniku koji se na njega nije pozvao, a ako je to potrebno radi vršenja poslaničke funkcije.

Član 254 kaže da ako se poslanik pozvao na imunitet, ne može biti pritvoren, niti bez odobrenja parlamenta, protiv njega može da se vodi krivični ili drugi postupak koji propisuje moguću zatvorsku kaznu.
Janko Veselinović, poslanik u dva saziva 2008. i 2012, smatra da imunitet poslanika ne treba ukidati, jer predstavlja civilizacijsko, demokratsko dostignuće.

– Kada poslanici ne bi imali imunitet, svaki režim bi mogao da ih pritvori ili zatvori i nesporno je da moraju da budu zaštićeni – kaže Veselinović za “Vesti” i dodaje da zbog slučajeva kao što je Vojislav Šešelj i njemu slični, ne treba menjati zakone, već ih primenjivati.

Podseća da vođa radikala, nevezano od haške presude, ima dovoljan broj prestupa poput bahatosti, verbalnog i fizičkog nasilja da odgovara u Srbiji.

– Setimo se, između ostalog, da je posle predsedničkih izbora, kako tvrde učesnici protesta, kolima zakačio jednog od demonstranata i pretio pištoljem. Nedavno je njegov automobil izgurao poslanike Dveri ispred ulaza u Skupštinu, vređao ih i od svog vozača tražio da ih zgazi, a onda je taj vozač napao jednog od njih bezbol palicom – kazao je Veselinović.

Izvrgavanje zakona

– Lideru radikala Vojislavu Šešelju je izrečena presuda od osam godina zatvora pred Tribunalom u Hagu, a prema našem zakonu neko ne može više da bude poslanik ako je osuđen na bezuslovnu kaznu dužu od šest meseci, pa je u njegovom slučaju očito izvrgavanje zakona – pojašnjava Milivojević za “Vesti” da je srpsko zakonodavstvo dobro samo ga treba sprovoditi.

Dulić, pa Tomić

Narodnom poslaniku DS Oliveru Duliću je 2012. Skupština ukinula imunitet po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje ga tereti za zloupotrebu službenog položaja. To je bio prvi slučaj od osamostaljenja Srbije 2006, da se nekom poslaniku ukida imunitet. Usledilo je dve godine kasnije još jedno ukidanje imuniteta tada poslaniku SNS Draganu Tomiću zbog sumnji u zloupotrebu službenog položaja u Univerzal banci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here