Posle 17 godina: Beograd – Sarajevo

0

Za obnovu veze između glavnog grada Srbije i glavnog grada Bosne i Hercegovine trebalo je dvostruko više vremena nego između Zagreba i Sarajeva: voz od Zagreba prema Sarajevu ponovo je krenuo 2001.

 

Tri različita vagona- jedan voz

 

Prema do sada dostupnim informacijama, putnike će na relaciji između glavnih gradova Srbije i BiH voziti tri vagona, od kojih jedan pripada Železnicama FBiH, drugi Železnicama RS-a, a treći Železnicama Srbije. U skladu sa potrebama, kompoziciji može biti priključen i četvrti vagon.

Potparol Železnica FBiH, Samir Kadrić je najavio da će linija biti uspostavljena između Ploča i Beograda.

Inače, "putne" veze između bivših republika se vrlo sporo obnavljaju: tako, na primer,  "Jat Airways" leti redovno do Sarajeva i Ljubljane, ali ne i do Zagreba.

 

Prošle godine "Jat" je obnovio sezonsku vezu sa Pulom nakon 17 godina: danas im je to najprofitabilnija linija sa popunjenošću od 98 odsto.

 

"Croatia Airlines" je 2003. obustavila let do Mostara: do hercegovačke metropole do tada se moglo leteti tri puta nedeljno, ali je malo ko to koristio.

 

"Jat" je nedavno prekinuo kratkotrajnu vezu s Banjalukom, jer su prosečno imali od osam do 16 ljudi po letu. Let od Surčina do Međunarodnog aerodroma Mahovljani pokrenut je krajem 2007. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here