Poslednji udarac islamista Bagdadu

0

 

 

Šiitski borci protiv Al Kaide u Basri

Islamski ekstremisti zauzeli su veliki deo teritorije na severu Iraka i približavaju se Bagdadu, uz izveštaje o stravičnim zločinima. Sjedinjene Američke Države su kao odgovor na krizu u Iraku poručile da će poslati nosač aviona "Džordž Buš" u Persijski zaliv, objavio je Pentagon, osudivši masakr koji su počinili pripadnici ekstremne Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koji su, kako sami tvrde, masakrirali 1.700 iračkih šiita, regruta vazduhoplovnih snaga u Tikritu.
Sunitski ekstremisti zauzeli su grad Tal Afar, što predstavlja njihov poslednji udarac šiitskoj vladi u Bagdadu. Grad sa oko 200.000 stanovnika, u kome pretežno žive šiitski i sunitski etnički Turkmeni, oko 420 kilometara severozapadno od Bagdada, zauzet je u ponedeljak ujutru, izjavio je gradonačelnik Tal Afara Abdulah Abdul.
– Lokalne snage bezbednosti bile su primorane da napuste grad, dok je deo stanovništva pobegao u susedne zone koje drže kurdske snage – dodao je Abdul.
Ovakav razvoj situacije može dovesti i do nastajanja nekih novih, iznuđenih saveza. Prema pisanju američkog lista "Vol strit džornal", moguće je da će Vašington i Teheran, koji nemaju diplomatske odnose već 34 godine, razgovarati o situaciji u Iraku na marginama pregovora svetskih sila i Irana o nuklearnom programu te zemlje, koji se upravo održavaju u Beču.
Tokom proteklog vikenda, ekstremisti su na internet postavili fotografije na kojima ubijaju pripadnike iračkih snaga bezbednosti.
Portparol iračke vojske Kasim el Musavi potvrdio je autentičnost fotografija i naveo da su ekstremisti streljali gotovo 1.700 vojnika, koje su držali u zatočeništvu.
Iračke snage bezbednosti pripremaju se za veliku ofanzivu protiv džihadista i pri tom tvrde da su za samo 24 sata likvidirale 279 ekstremista, što nije moguće potvrditi iz nezavisnih izvora.
Ambasade zapadnih zemlja u Bagdadu počele su sa evakuacijom svog osoblja, uprkos uveravanjima iračkih vlasti da su "preuzele incijativu" u borbi sa pripadnicima ekstremne sunitske grupe ISIL. Najpre će biti evakuisano osoblje ambasada SAD i Australije. Oni će biti prebačeni u konzulate u iračkim područjima Erbil i Bašoru, a neki u ambasadu SAD u Jordanu.

 

Surovi ISIL

Džihadisti iz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) su prošle nedelje na startu ofanzive zauzeli drugi najveći irački grad, Mosul, i još nekoliko područja u Iraku. Taj pokret poznat je po brutalnim akcijama i pokušava da formira radikalnu islamsku državu u graničnom području Iraka i Sirije. Na Tviter nalogu za koji se veruje da pripada Islamskoj državi Iraka i Levanta objavljeno je da ta grupa preuzima odgovornost za ubistvo 1.700 šiitskih vojnika. SAD su taj masakr oštro osudile, a ranije su uputile jedan od svojih nosača aviona u Persijski zaliv kao odgovor na krizu u Iraku.

Sukobi digli cenu nafte

Cene nafte su na samom početku ove sedmice skočile i dostigle devetomesečni maksimum, a sve zbog zaoštravanja sukoba u Iraku. "Investitori su fokusirani na razvoj događaja u Iraku i eventualni prekid dostave nafte", rekao je glavni tržišni strateg sidnejske firme CMC markets
Majkl Mekarti. Irak je drugi po veličini proizvođač sirove nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), dnevno proizvodi oko 3,5 miliona barela tog energenta i ima pete po veličini rezerve nafte u svetu. Kompanija Filip fjučers upozorava da bi eventualni rast cena energenata ukočio globalni privredni rast, a možda i doveo do nove recesije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here